Do Slovinska prišlo počas soboty asi 2700 migrantov

Asi 2700 utečencov vstúpilo počas soboty z Chorvátska do Slovinska a ďalší cez jeho územie prúdili v noci. Informoval o tom v nedeľu spravodajský server BBC News.

18.10.2015 10:33
Slovinsko, utečenci Foto: ,
Utečenci vo vlaku v Slovinsku.
debata (10)

Vysídlenci začali využívať trasu cez Slovinsko po tom, čo Maďarsko v noci na sobotu uzavrelo svoju zelenú hranicu s Chorvátskom. Ľubľana uviedla, že tomu nebude brániť, kým bude Nemecko, kam väčšina utečencov mieri, utečencov prijímať. Počas soboty a noci zo soboty na nedeľu už bola registrovaná prvá tisícka utečencov tiež na slovinsko-rakúskom Šentilj/Spielfeld.

So zaistením hladkého prejazdu utečencov cez slovinské územie pomáha slovinskej polícii armáda. „Na rozdiel od iných krajín malo Slovinsko čas sa pripraviť. Nie je to úplne dokonalé, ale postupujeme vpred,“ vyhlásila hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Caroline van Burenová.

Podľa serveru BBC News dostali vysídlenci, ktorí prišli autobusy do slovinského pohraničného mesta Gruškovje, jedlo, teplé oblečenie a lekársku pomoc. V autobusoch bolo vraj veľa rodín a malými deťmi, mnohé premočené studeným dažďom. Vlak s 1800 vysídlencami zase dorazil v sobotu na chorvátsko-slovinský hraničný prechod Mursko Središće/Petišovci.

Hranice Slovinska s Chorvátskom je vonkajšou hranicou schengenského priestoru. Z tohto dôvodu chce Slovinsko všetkých utečencov registrovať. UNHCR uviedol, že Slovinsko dokáže denne prijať až 7000 utečencov. Podľa slovinských úradov citovaných agentúrou DPA môže byť denne bez problémov prepravených k rakúskym hraniciam 5000 ľudí. Kým neopustia krajinu, ďalších utečencov Slovinsko neprijme.

Rakúska agentúra APA v nedeľu ráno informovala, že v sobotu a v noci na nedeľu bolo vo Spielfelde na hranici so Slovinskom podrobených hraničnej kontrole a registráciu približne 1000 utečencov. Na druhom hraničnom priechode do Slovinska v Bad Radkersburge bol pokoj.

Iba počas sobotňajšieho večera, v noci a nedeľňajších skorých ranných hodinách dorazilo do Spielfeldu zhruba 500 utečencov. Väčšinu utečencov po registrácii previezli autobusy do ubytovne v Grazi a ďalšie do Klagenfurtu. Utečenci, ktorí zatiaľ čakajú na prevoz vo Spielfeld, tam môžu odpočívať vo vykurovanom stanu.

Obmedzená kapacita malého, dvojmiliónového Slovinska pri preprave utecencov pôsobí starosti humanitárnym organizáciám, ktoré varujú, že by tisíce utečencov mohli kvôli tomu uviaznuť v Chorvátsku či ešte južnejšie a východnejšie v Srbsku a Macedónsku. Práve tieto krajiny tvoria takzvaný balkánsky koridor, kadiaľ mieria vlna migrantov z krajín Blízkeho východu do bohatých západoeurópskych štátov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #utečenci