Filipíny: Odstraňujú následky tajfúnu Koppu

Záchranári v pondelok obchádzali zaplavené oblasti na severe Filipín, ktoré v nedeľu postihol tajfún Koppu, a pomáhali obyvateľom hľadajúcim útočisko na strechách svojich domov.

19.10.2015 08:10
filipíny, tajfún, koppu, povodeň, záplavy, Foto: ,
Záchranári obchádzali zaplavené oblasti na severe Filipín, ktoré zasiahol tajfún Koppu.
debata

Vojaci, policajti a ďalší záchranári boli vyslaní do provincie Nueva Ecija, ležiacej 120 kilometrov severne od hlavného mesta Manila, kde záplavová voda siahala až po strechy domov. Niektorí tamojší obyvatelia žiadali o pomoc prostredníctvom rozhlasových staníc alebo sociálnej siete Twitter.

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri dopravných nehodách spôsobených tajfúnom Koppu, ktorý v postihnutých provinciách vyvracal stromy a prerušil dodávky elektrickej energie.

Svoje domovy muselo podľa agentúry DPA opustiť viac než 20 000 ľudí. V prístavoch a na letiskách uviazli z dôvodu zrušených letov a pozastavenej lodnej dopravy tisíce cestujúcich.

Pomaly sa pohybujúci tajfún sprevádzal vietor s nárazmi s rýchlosťou 150 kilometrov za hodinu. Slabnúci tajfún smeruje na sever-severovýchod rýchlosťou päť kilometrov za hodinu.

Koppu, čo je japonské slovo pre pohár, je v poradí 12. tropickou búrkou, ktorá tento rok zasiahla Filipíny (v priemere ich je 22 ročne). Supertajfún Haiyan – najsilnejší tajfún, ktorý kedy zasiahol Filipíny – spôsobil v roku 2013 obrovské škody v centrálnych častiach tejto ostrovnej krajiny, usmrtil vyše 3 600 ľudí a milióny ďalších pripravil o domovy.

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #Filipíny #tajfún