Chorvátsko otvorilo migrantom hraničný priechod so Srbskom

Chorvátsko otvorilo v pondelok hraničný priechod so Srbskom pri dedine Berkasovo, napísala agentúra AP s tým, že možnosť prejsť hranice využili okamžite po tomto kroku stovky v Srbsku čakajúcich utečencov.

19.10.2015 10:40 , aktualizované: 19:45
utečenci, migranti, utečenecká kríza,... Foto: ,
Stovky migrantov strávili noc v daždi a chlade na chorvátsko-slovinskej hranici.
debata (24)

Otvorenie hranice so Srbskom pre migrantov čakajúcich takmer dva dni v zime a daždi potvrdila hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) Melita Sunjičová.

V blízkosti tohto priechodu sa v čase jeho otvorenia v bahne a daždi nachádzalo podľa informácií AP 2000–3000 migrantov.

„Hranice otvorili bez akéhokoľvek predchádzajúceho oznámenia. Po tom, ako ich otvorili, sa každý náhlil“, aby prešiel, uviedla Sunjičová, ktorá sa v tom čase nachádzala priamo v tejto pohraničnej oblasti. Posledným človekom, ktorý prešiel so Srbska do Chorvátska, bol podľa nej „chlapec bez nohy, ktorému pomohli prejsť na invalidnom vozíku“.

Podľa skoršieho vyhlásenia Sunjičovej sa v Srbsku aktuálne nachádza vyše 10 000 utečencov, ktorí uviazli pre obmedzenia prijaté počas ich cesty do Európy. Varovala tiež pred nedostatkom humanitárnej pomoci.

Chorvátski policajti napadli novinárov zahraničných médií

O útoku chorvátskych policajtov na novinárov z panarabskej televízie al-Džazíra, americkej tlačovej agentúry AP a britskej agentúry Reuters informoval srbský denník Večernje novosti vo svojom internetovom vydaní i tlačová agentúra Tanjug.

Kameraman Boško Brankovič, spolupracovník balkánskej pobočky al-Džazíry, informoval, že policajti novinárov začali biť a následne im odobrali ich veci. Stalo sa tak na území nikoho medzi hranicami Srbska a Chorvátska, kde dvaja z policajtov údajne posunuli kameramana na chorvátske územie a následne mu oznámili, že sa dopustil ilegálneho prekročenia štátnej hranice a zadržali ho. Na zásah tretieho muža zákona napokon kameramanovi vrátili jeho veci a umožnili mu návrat do Srbska, píše tlačová agentúra MTI.

Srbský minister práce a sociálnych vecí Aleksandar Vulin postup chorvátskych policajtov označil za neprijateľný a dodal, že podľa jeho informácií použili predpoludním násilie aj voči migrantom.

Stovky migrantov strávili noc na chorvátsko-slovinskej hranici

Stovky migrantov pochádzajúcich najmä z blízkovýchodných krajín strávili noc v daždi a chlade na chorvátsko-slovinskej hranici. Chorvátske úrady tam vyslali vlak s utečencami napriek slovinskému vyhláseniu, že Slovinci už ďalšie osoby neprijmú, uviedla agentúra AP.

Vlak, v ktorom bolo asi 1 800 ľudí, dorazil na hranicu v pondelok v skorých ranných hodinách. Chorvátska polícia migrantov nechala vystúpiť, na druhej strane hranicu stráží slovinská polícia, ktorá tam postavila zátarasy a snaží sa zabrániť utečencom v hromadnom vstupe.

Utečenci, medzi ktorými sú aj ženy a deti, sa následne pokúšali nájsť spôsob, ako sa do Slovinska dostať. Miestne úrady to povolili len malým skupinkám osôb. Z druhej strany im pritom chorvátska polícia bránila v tom, aby sa vrátili späť do krajiny. Ako v pondelok uviedla slovinská polícia, doteraz z vlaku registrovali a vpustili do krajiny 150 žien a detí.

Vysídlenci začali využívať trasu cez Slovinsko po tom, čo Maďarsko v noci na sobotu uzavrelo svoju zelenú hranicu s Chorvátskom. Hranice Slovinska s Chorvátskom je vonkajšou hranicou schengenského priestoru. Z tohto dôvodu chce Slovinsko všetkých utečencov registrovať.

Obmedzená kapacita malého, dvojmiliónového Slovinska pri preprave utečencov pôsobí starosti a podľa všetkého už dáva za pravdu humanitárnym organizáciám, ktoré varujú, že tisíce utečencov kvôli tomu uviaznu nielen v Chorvátsku, ale ešte ďalej v Srbsku a Macedónsku. Práve tieto krajiny tvoria takzvaný balkánsky koridor, kadiaľ mieri vlna migrantov z krajín Blízkeho východu do západoeurópskych štátov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Slovinsko #utečenci #migračná kríza