Cyprus nestiahne veto na prístupové rokovania s Tureckom

Cyprus nestiahne svoje námietky, ktoré predostrel v rámci prístupových rokovaní Európskej únie s Tureckom. Uviedol to v pondelok cyperský minister zahraničných vecí Ioannis Kasulidis, ktorý vysvetlil, že dôvody, kvôli ktorým Cyprus rokovania s Tureckom zablokoval, stále platia.

19.10.2015 14:04
debata (16)

„Pokiaľ sa veci majú takto, nemôžeme dať náš súhlas,“ vyhlásil šéf cyperskej diplomacie pre grécku štátnu televíznu a rozhlasovú stanicu NET (Nea Elliniki Tileorasi). Poukázal konkrétne na dve kapitoly prístupových rokovaní, a to týkajúce sa súdnictva a základných práv, ako aj spravodlivosti, slobody a bezpečnosti.

Lídri EÚ sa minulý týždeň na summite v Bruseli dohodli na zdynamizovaní prístupových rokovaní s Tureckom výmenou za to, že Ankara pomôže zastaviť utečencov prúdiacich do Európy z Blízkeho východu a Afriky. Cyprus je členským štátom EÚ od roku 2004. Od tureckej invázie z roku 1974, vyvolanej prevratom v Grécku, je rozdelený na grécku a tureckú časť.

Prístupový proces Turecka do EÚ zablokoval Cyprus preto, lebo Ankara naďalej ponecháva svojich vojakov v severnej časti rozdeleného ostrova, ktorej vládu uznáva len Turecko. EÚ považuje za jediného reprezentanta Cypru vládu v Nikózii. Dlhoročné rokovania o zjednotení ostrova do podoby federácie neboli úspešné, ale nemenovaní diplomati už zaznamenali vo vzťahoch oboch komunít povzbudzujúci náznak pokroku.

Pomoc Ankare jednak urýchlením procedúr pri udeľovaní víz tureckým občanom a jednak zdynamizovaním rokovaní o vstupe Turecka do Európskej únie prisľúbila v nedeľu tureckým politikom nemecká kancelárka Angela Merkelová. Urobila tak v snahe dosiahnuť s Tureckom dohodu ohľadne zastavenia prílivu utečencov do Európy cez turecké územie.

Turecko je asociovanou krajinou Európskeho spoločenstva od roku 1963. Prístupové rokovania s EÚ sa začali až 3. októbra 2005, pričom oficiálnu žiadosť o členstvo podala Ankara 14. apríla 1987. Plnoprávny členom EÚ sa Turecko stane, až keď úspešne uzavrie rokovania o prijatí 33 kapitol právneho poriadku EÚ, z ktorých 17 je však zmrazených.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Cyprus #veto #Turecko #vstup do EÚ