Turecko chce od EÚ viac peňazí na zvládnutie migračnej krízy

Turecko chce v súvislosti so zvládnutím súčasnej migračnej krízy od EÚ ďalšie financie nad rámec diskutovaných troch miliárd eur. Navyše požaduje, aby bola táto stanovená suma každoročne preskúmaná, uviedol turecký premiér Ahmet Davutoglu.

19.10.2015 14:25
debata (29)

Práve cez Turecko mieri do EÚ najväčšie množstvo prevažne sýrskych utečencov. Vodcovia únie sa minulý týždeň na summite v Bruseli zhodli na spoločnom akčnom pláne medzi Európskou úniou a Tureckom. To by malo Európe pomôcť zvládnuť migračné krízu.

Súčasťou plánu má byť finančná pomoc Turecku, ľahší prístup Turkov k schengenským vízam a obnovenie a urýchlenie rozhovorov o prístupe Turecka do EÚ. Ako potvrdila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, diskutovalo sa o pomoci v hodnote okolo troch miliárd eur.

Ako však v pondelok, o deň neskôr, ako Merkelová navštívila Istanbul, uviedol turecký premiér, táto suma by mala pochádzať z takzvaných fondov IPA, teda predvstupovej pomoci EÚ, a ide o peniaze, ktoré sú pre Turecko už vyčlenené. Ankara chce preto podľa Davutoglua ďalšie financie.

„Návrh ohľadom troch miliárd eur z fondov IPA je už na stole, pretože sme povedali, že ho neprijmeme,“ vyhlásil Davutoglu. Pomocou fondov IPA pomáha EÚ kandidátskym krajinám i niekoľkým ďalším žiadateľom o členstvo, aby splnili potrebné kritériá a zosúladili svoje štandardy s tými únijnými.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #financie #Turecko #utečenci #migračná kríza