Škola v Düsseldorfe zakázala zahaľovanie tváre

Základná škola v západonemeckom Düsseldorfe zakázala vo svojom areáli rodičom a učiteľom zakrývať si tvár, zákaz pritom platí aj pre moslimské odevy ako sú burky či nikáb.

20.10.2015 12:12
debata (31)

Škola tvrdí, že cieľom je zabezpečiť bezproblémovú komunikáciu. Nový článok v školskom poriadku privítali aj niektoré moslimské spolky, podľa ktorých je zmienený zákaz na pôde škôl v poriadku, napísal portál magazínu Focus.

„Nechceli sme tým nikoho vylúčiť. Práve naopak, ide nám o otvorenú komunikáciu. A k nej patrí, že človek vie, s kým má čo dočinenia,“ povedala riaditeľka školy Susanne Hartwigová.

Rodičia zákaz zakrývania tvárí vítajú, tvrdí Focus a dodáva, že na vzniku opatrenia sa rodičia aj sami podieľali. Jeden z otcov vypovedal, že deti mali strach zo žien, ktoré do školy prichádzali celé zahalené. Ďalší z rodičov zasa zdôraznil, že je potrebné dodržiavať západné štandardy.

V Nemecku plošný zákaz zahaľovania tvárí žien na verejnosti na rozdiel od susedného Francúzska neplatí. Francúzsko príslušný zákon, ktorý zakazuje verejné nosenie buriek a nikábov, schválila pred piatimi rokmi. Vlani v lete norma obstála aj pred Európskym súdom pre ľudské práva, ktorý rozhodol, že norma neporušuje Európsky dohovor o ľudských právach.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #moslimovia #nikáb