Lotyšsko chce kvôli migrantom postaviť plot na hranici s Ruskom

Lotyšsko plánuje postaviť plot na častiach svojej 270 kilometrov dlhej hranice s Ruskom, aby tak zabránilo ilegálnemu prenikaniu migrantov na svoje územie. Podľa agentúry AP to v utorok povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Daiga Holmaová.

20.10.2015 15:56
debata (93)

Plot, vybavený vyspelými senzormi, by mal v niekoľkých úsekoch zabezpečiť celkom 90 kilometrov lotyšsko-ruskej hranice spresnila hovorkyňa. Jeho vybudovanie je súčasťou projektu zameraného na posilnenie a lepšie vytýčenie hraníc Lotyšska s východným susedom.

Projekt by mal byť realizovaný v priebehu štyroch rokov s nákladom 20 miliónov eur. Do tejto bývalej sovietskej pobaltskej republiky, ktorá je od roku 2004 členom NATO a Európskej únie, podľa AP tento rok z Ruska ilegálne preniklo okolo 300 migrantov pochádzajúcich väčšinou z Vietnamu, ale aj z Iraku a Sýrie.

To je viac ako dvojnásobok počtu utečencov, ktorí do tejto malej krajiny s dvoma miliónmi obyvateľov prišli za celý minulý rok. Stavbu plotu Riga plánovala už dlho pred terajšou migračnou krízou v Európe. Teraz sa však podľa Holmaovej stal projekt prioritou pre obavy z toho, že pašeráci ľudí využijú Lotyšsko ako tranzitnú krajinu.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #hranice #plot #utečenci #Lotyšsko #migračná kríza