Rodinné stretnutia rozdelených Kórejčanov sprevádzajú emócie

V severokórejskom letovisku v Diamantových horách sa začalo stretnutie rodín rozdelených kórejskou vojnou z rokov 1950-53. Potrvá do pondelka 26. októbra. Na každej strane vybrali 100 účastníkov, ktorí sa v sprievode svojich blízkych zídu s príbuznými žijúcimi na opačnej strane hranice.

20.10.2015 16:22
Kórea, rozdelené rodiny Foto: ,
Severokórejčan Gwi Jong, (85), vpravo, sa zdraví so svojou mladšou juhokórejsko sestrou Sin Pal-rye (82). Súrodenci sa zišli pri príležitosti stretnutia rodín rozdelených kórejskou vojnou v rokoch 1950 - 1953 v severokórejskom letovisku v Diamantových horách.
debata (5)

Posledná takáto schôdzka sa uskutočnila vo februári 2014. Stretnutie pravidelne sprevádzajú silné emócie.

Asi 390 Juhokórejčanov, niektorí na invalidných vozíkoch, iní opierajúci sa o palicu, sa zhromaždilo v severokórejskom pohraničnom letovisku, kde sa schôdzka usporadúva. Svojim príbuzným priviezli hlavne praktické darčeky ako lieky, kabáty, teplé spodky či hotovosť. Zo severokórejskej strany prišlo približne 140 ľudí.

Hlúčik novinárov sa tiesnil okolo osemdesiatpäťročnej Juhokórejčanky I Sun-kjo, ktorá sa stretla so svojím 83-ročným manželom žijúcim v KĽDR O So-inom. Za blýskania fotoaparátov žena zdvihla hlavu a s úžasom sa zadívala na Oa, ktorý roztiahol náruč, aby mohol O objať.

Pri stole pokrytom bielym obrusom, na ktorom stáli fľaše s limonádou a vázy s kvetinami, plakal Juhokórejčan Kim Pok-lak, a držal ruky svojej sestry, zatiaľ čo kameraman je ticho nakrúcal.

Pchjongjang neukazuje bohatších príbuzných z Juhu

Takéto výjavy sú opakovane vysielané v juhokórejských médiách, kde sú stretnutia rozdelených rodín veľkou udalosťou. Severokórejská vláda, ktorá zrejme nechce ukázať národu pohľad na neporovnateľne bohatších Juhokórejčanov, naopak žiadne správy o schôdzke ani niekoľko hodín po jej začiatku nepublikovala.

Silné emócie vyplývajú čiastočne zo skutočnosti, že sa príbuzní vyše 60 rokov nevideli, sčasti z toho, že už podobnú šancu nedostanú. Žiadny účastník stretnutia zatiaľ nedostal takú príležitosť druhýkrát.

Účastníkov vyberajú v Soule v lotérii, na severe podľa loajality

V Južnej Kórei účastníkov schôdzky vyberajú v lotérii. Výhercovia sa potom môžu stretnúť so svojimi deťmi, súrodencami, manželmi či rodičmi, ktorí žijú v komunistickej KĽDR. Stovku šťastlivcov, ktorí majú väčšinou viac ako 70 rokov, sprevádzajú na stretnutí spravidla ich ďalší príbuzní. Aj Severná Kórea vybrala 100 ľudí, ktorí sa môžu na stretnutí zúčastniť. V tomto prípade ide zrejme o osoby verné režimu diktátora Kim Čong-una.

Najnovšie stretnutie rozdelených rodín sa uskutoční v dvoch vlnách. Stretnutia prvej skupiny potrvajú oddnes do štvrtka, druhá skupina bude mať príležitosť porozprávať sa s príbuznými od soboty do pondelka.

Témy rozhovorov sú obmedzené

V druhom kole stretnutí sa asi 250 Juhokórejčanov zíde s približne 190 severokórej­skými príbuznými, uviedlo dnes juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie. Každý účastník má právo na šesť dvojhodinových rozhovorov s príbuznými z opačnej strany hranice. Témy sú však obmedzené. Juhokórejčanov vyzvali aby nehovorili o politike a aby sa nevypytovali na životnú úroveň v KĽDR.

Sedemdesiatse­demročný Juhokórejčanka O Čchol-nan dnes spomínala, ako jej rodičia pred svojou smrťou so slzami v očiach rozprávali o jej bratovi, ktorý zostal v KĽDR. „Som tak šťastná, že sa uvidíme. Vôbec som nemohla spať,“ povedala Čchol-nan, oblečená v tradičnom kórejskom odeve.

Osemdesiatdvaročný I Ču-kuk sa tešil na schôdzku so svojím bratom. „Naša rodina si bola istá, že zomrel. Dokonca sme usporiadali obrad na jeho pamiatku. Potom som sa ale dozvedel, že je nažive a chce nás vidieť. Je to, ako by vstal z mŕtvych,“ vyhlásil.

Vojna rozdelila milióny príbuzných, z ktorých väčšina už zomrela. Doteraz sa schôdzok zúčastnilo asi 18 800 Kórejcov, ktorí mali možnosť stretnúť sa so svojimi príbuznými priamo, a ďalších 3 750, ktorí sa s blízkymi mohli porozprávať prostredníctvom videokonferencie. Ďalších 66 000 ľudí je v Južnej Kórei na zozname čakateľov.

Tohtoročné stretnutie dohodli predstavitelia oboch Kóreí v auguste pri sérii rokovaní určených na zníženie napätia, ktoré vyvolalo zmrzačenie dvoch juhokórejských vojakov výbuchom nášľapnej míny. Soul vtedy z incidentu obvinil Pchjongjang.

Severná a Južná Kórea zostávajú od konfliktu z 50. rokov technicky vo vojnovom stave, pretože vojna sa skončila len prímerím, nie riadnou mierovou dohodou. Vlády v Soule a Pchjongjangu svojim občanom zakazujú posielať si listy, telefonovať si alebo písať e-maily, ak nemajú vládne povolenie.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #rozdelené rodiny