Slovinský parlament umožnil armáde pomoc pri strážení hraníc

Slovinský parlament schválil vládny návrh zákona, ktorý umožňuje armáde pomáhať pri ochrane hraníc. Dôvodom tohto kroku je príval blízkovýchodných migrantov, ktorí do krajiny smerujú z Chorvátska po tom, čo Maďarsko zaviedlo dôraznú ochranu vonkajších hraníc schengenského priestoru. Slovinsko v stredu plánuje požiadať Európsku úniu o poskytnutie policajnej pomoci na hraniciach s Chorvátskom.

21.10.2015 07:35
debata

Nový zákon umožní armáde kontrolovať hranice aj bez prítomnosti polície, uviedla agentúra Reuters. Vojaci začali pomáhať so strážením hraníc už v pondelok, doteraz však len tam, kde boli tiež policajné zložky.

Kabinet premiéra Mira Cerara navrhol nasadenie vojska k ochrane hraníc kvôli prívalu utečencov počas zasadnutia v noci na utorok. Vláda zároveň obvinila susedné Chorvátsko, že posiela k hraniciam so Slovinskom tisíce migrantov a ignoruje všetky žiadosti o to, aby príliv utečencov nejakým spôsobom kontrolovalo. Podľa slovinského ministerstva vnútra prišlo od piatka do krajiny vyše 20-tisíc ľudí.

Slovinsko sa po uzavretí južnej maďarskej hranice so Srbskom a následne aj s Chorvátskom stalo ďalšou hlavnou tranzitnou krajinou, cez ktorú vysídlenci prechádzajú takzvaným balkánskym koridorom do západnej Európy. Ľubľana sa najskôr snažila nekontrolované prekračovanie svojich hraníc regulovať, v pondelok popoludní sa však rozhodla všetkých migrantov hromadne vpustiť do krajiny, teda aj do schengenského priestoru, bez vnútorných hraničných kontrol.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovinsko #migranti