Putin informoval Erdogana o záveroch stretnutia s Asadom

Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval v stredu s tureckým partnerom Recepom Tayyipom Erdoganom o situácii v Sýrii. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

21.10.2015 09:26 , aktualizované: 17:24
debata (93)

Putin Erdogana okrem iného informoval i o výsledkoch stretnutia a rokovania so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom, ktorý v utorok navštívil Moskvu, dodal Peskov pre agentúru Interfax.

Sýrsky líder sa poďakoval šéfovi Kremľa za vojenskú pomoc, ktorú Rusko poskytuje Sýrii. Putin na stretnutí svojho sýrskeho kolegu ubezpečil, že Rusko je pripravené pomôcť Sýrii aj s politickým riešením krízy v krajine, ako aj spolupracovať s ostatnými svetovými veľmocami, ktoré si želajú mierové rozuzlenie zdĺhavého sýrskeho konfliktu.

Podľa Putina bude pozitívny vývoj na sýrskom bojisku základom pre dlhodobé politické riešenie s účasťou všetkých politických síl a etnických a náboženských skupín.

Asad rokoval v Moskve s Putinom o operáciách v Sýrii

Sýrsky prezident Bašár Asad rokoval v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o vojenských operáciách v Sýrii. Informoval o tom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Ide o prvú Asadovu zahraničnú cestu od roku 2011, keď začala sýrska vojna. Rusko sa do bojov zapojilo 30. septembra.

Podľa Peskova išlo o pracovnú návštevu, na ktorú Asad prišiel v utorok. Damask oznámil, že prezident sa už vrátil do Sýrie. Informoval vraj Putina o situácii v Sýrii a o plánoch sýrskej armády. Rokovali tiež o ďalších operáciách ruského letectva proti radikálnym skupinám. Putin podľa Peskova poďakoval Asadovi za to, že pozvanie do Moskvy prijal. Vyjadril nádej, že po bojových úspechoch sa aktivita presunie k hľadaniu politického riešenia.

Asad vraj vyjadril vďačnosť za pomoc Ruska a povedal, že Sýrii to pomohlo vyhnúť sa „tragickému scenáru“. Putin vyhlásil, že chce spolupracovať s ostatnými svetovými mocnosťami pri hľadaní mierového riešenia pre Sýriu.

Agentúra Reuters upozornila, že rovnako ako Rusko je Asadovým spojencom aj Irán. Fakt, že sa Asad vydal do Moskvy skôr než do Teheránu, však znamená, že vplyv Ruska v Sýrii sa posilnil a Moskva sa stala Asadovým najdôležitejším zahraničným spojencom.

„Predovšetkým chcem vyjadriť veľkú vďaku celému vedeniu Ruskej federácie za pomoc Sýrii. Keby nebolo vašich akcií a vášho rozhodnutia, terorizmus, ktorý sa šíri regiónom, by zachvátil ešte väčšie územie a rozšíril by sa na väčšiu časť krajiny,“ povedal Asad podľa prepisu stretnutia, ktorý vydal Kremeľ. Asad tiež uviedol, že je potrebné nájsť politické riešenie krízy, ale teraz mu podľa neho bránia aktivity teroristov. O budúcnosti Sýrie chcú podľa neho rozhodnúť všetci Sýrčania, nielen vládnuca elita.

Putin vyhlásil, že Rusko cítilo potrebu zasiahnuť v Sýrii kvôli hrozbe, ktorú islamskí radikáli bojujúci proti Asadovej armáde znamenajú pre bezpečnosť Ruska. „Na sýrskom území je minimálne 4-tisíc ľudí z bývalého Sovietskeho zväzu, ktorí bojujú proti vládnym jednotkám so zbraňami v rukách. Nemôžeme im dovoliť vrátiť sa na ruské územie po získaní bojových skúseností a prijatí ideologických inštrukcií,“ povedal Putin. Zdôraznil tiež, že Rusko je pripravené podieľať sa nielen na „vojenských akciách proti terorizmu, ale aj na politickom procese“.

Sýrska organizácia pre ľudské práva tvrdí, že pri ruskom bombardovaní sýrskych cieľov od konca septembra zahynulo 370 ľudí, z toho 243 povstalcov a 127 civilistov. Rusi bojujú v západných a severných provinciách, ktoré priliehajú k pobrežnej Latákíji. Tá je domovom vládnucich alávitov. Od roku 2011 v sýrskej vojne prišlo o život štvrť milióna ľudí a 12 miliónov Sýrčanov je na úteku zo svojich domovov.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Sýria #Asad #Dmitrij Peskov