Izraelský premiér Netanjahu pobúril výrokmi o holokauste

V Izraeli vyvolali rozhorčenie slová premiéra Benjamina Netanjahua o podiele niekdajšieho jeruzalemského veľkého muftiho na nacistickej politike vyhladzovanie Židov. Netanjahu povedal, zo Adolf Hitler chcel pôvodne Židov len vyhnať, avšak na radu muftiho Muhammada Amína Husajního sa rozhodol ich pozabíjať. Historici a niektorí politici s premiérom nesúhlasia.

21.10.2015 10:42
Benjamin Netanjahu, izraelský premiér Foto:
Súčasný izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (49)

Netanjahu vystúpil v utorok na svetovom sionistickom kongrese v Jeruzaleme. Vyhlásil, že Hitler pôvodne uvažoval len o vyhnaní Židov. Mufti, ktorý sa otvorene hlásil k podpore nacizmu, pri osobnom stretnutí Hitlera upozornil, že ak budú Židia z Európy vyhnaní, prídu v ohromnom počte do Palestíny, ktorá bola vtedy britským mandátnym územím. Na Hitlerovu otázku čo má s nimi teda robiť, Husajní podľa Netanjahua povedal: „Spáliť ich“.

Premiér tieto slová vyriekol po trojdňových izraelsko-palestínskych stretoch, pri ktorých zomrelo na 50 ľudí. Príčinou je spor o štatút jeruzalemskej Chrámovej hory.

Minister obrany Moše Jaalon k Netanjahuovým slovám povedal, že „Amín samozrejme nevymyslel (nacistické) konečné riešenie židovskej otázky. Z dejinných poznatkov je zrejmé, že to začal Hitler. Husajní sa k nemu pripojil,“ vyhlásil minister.

Hlavná historička jeruzalemského múzea holokaustu Jad vašem Dina Poratová uviedla, že z historického hľadiska nie sú premiérove tvrdenie presné. „Nemožno povedať, že to bol mufti, kto Hitlerovi vnukol myšlienku zabíjať alebo páliť Židov. Nie je to pravda. Stretli sa až po udalostiach, ktoré k tomu viedli,“ povedala Poratová.

Vodca izraelskej opozície Jicchak Herzog vyhlásil, že Netanjahu nebezpečne prekrúca dejiny. „Žiadam Netanjahua, aby sa okamžite opravil, pretože to zmenšuje holokaust, nacizmus a Hitlerov podiel na hroznej katastrofe nášho ľudu,“ napísal Herzog na facebooku. „Veľký mufti dal príkaz zabiť môjho dedka rabiho Herzoga a aktívne podporoval Hitlera. Ale Hitler bol iba jeden. To on napísal tú ohavnú knihu Mein Kampf. S myšlienkou konečného riešenia vystúpil v Reichstagu v januári 1939, tri roky pred stretnutím s Husajním,“ dodal Herzog.

Podľa kritikov Netanjahuove slová nahrávajú tým, ktorí popierajú holokaust. Poslanec za opozičnú koalíciu Sinostický zväz Icik Šmuli požiadal, aby sa Netanjahu ospravedlnil obetiam holokaustu. „Je to veľká hanba, že je premiér židovského štátu v službách popieračov holokaustu. Nie je to prvýkrát, keď Netanjahu prekrúca historické fakty, ale je to prvýkrát, keď vyslovil tak veľkú lož,“ povedal.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #holokaust #židia #Benjamin Natanjahu