Vatikán poprel informáciu, že pápež má nádor na mozgu

Vatikán poprel tvrdenia stredajšieho vydania toskánskeho denníka Quotidiano Nazionale, že pápežovi Františkovi zistili zhubný nádor na mozgu. Jeho hovorca Federico Lombardi ich označil za "nepodložené a nezodpovedné".

21.10.2015 11:09
debata (2)

„Pápež ako vždy pokračuje vo svojej veľmi intenzívnej práci. Šírenie nepodložených informácií je veľmi nezodpovedné a nemala by sa im venovať pozornosť,“ citovala Lombardiho talianska agentúra ANSA.

Talianske noviny napísali, že pápež pred niekoľkými mesiacmi inkognito navštívil kliniku San Rossore di Barbaricina neďaleko Pisy a nechal sa vyšetriť medzinárodne renomovaným japonským profesorom neurochirurgie Takanorim Fukušimom z West Virginia University Medical Center, ktorý tam pracuje. Ten zistil, že najvyšší predstaviteľ katolíckej cirkvi má na mozgu „malú tmavú škvrnu“. Má ísť o nezhubný nádor, ktorý sa dá liečiť bez nutnosti operačného zákroku. Šéfredaktor denníka Andrea Cangini si však za článkom stojí a ako tvrdí, už dopredu počítal s tým, že Vatikán tieto informácie oficiálne poprie.

„Správu sme dlho nezverejňovali, aby sme ju podrobne overili. Nemáme žiadne pochybnosti o jej pravdivosti. Dlho sme sa sami seba pýtali, či by sme ju mali zverejniť. Sme toho názoru, že čo platí pre hlavu štátu alebo vlády, platí aj pre pápeža. Veľký verejný význam týchto osobností nás viedol k presvedčeniu, že právo na súkromie je menej dôležité než právo verejnosti na informácie,“ napísal v redakčnom komentári Cangini.

Spomenul správy o rakovine prostaty talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho či zdravotných problémoch pápežov Ján Pavla II. a Benedikta XVI., ktoré však nepodkopali dôveryhodnosť žiadneho z nich. Pripomenul aj osud francúzskeho exprezidenta Francoisa Mitterranda, ktorý tajil, že má rakovinu, aby nepoškodil „majestát“ tejto funkcie, či bývalého prezidenta USA Ronalda Reagana, ktorý dosiahol vrchol popularity v Spojených štátoch i na celom svete v čase, keď mu zistili Alzheimerovu chorobu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #pápež František