Ukrajina: Savčenková plánuje vyhlásiť protestnú hladovku

Ukrajinská pilotka Naďa Savčenková, ktorú v Rusku už viac než rok zadržiavajú pre obvinenia z vraždy dvojice novinárov, sa plánuje podrobiť novej protestnej hladovke. Informovala o tom v stredu ukrajinská agentúra Ukrinform.

21.10.2015 16:13
debata (31)

Ukrajinská televízna spoločnosť TSN uviedla, že hladovku Savčenková vyhlási v deň, keď v jej prípade zaznie verdikt. Verejnosť o zámere pilotky informoval jej právnik Mark Fejgin. Vysvetlil, že Savčenková sa týmto spôsobom snaží obrátiť pozornosť verejnosti na svoj proces.

Savčenkovej hladovka bude mať podľa Fejgina mizivý vplyv na Kremeľ a ruské súdy, „ide skôr o výzvu medzinárodnému spoločenstvu, aby do situácie zakročilo“. „Je to tiež signál verejnosti, aby požadovala prepustenie Savčenkovej a nevzdala sa,“ dodal právnik.

Proces so zadržanou ukrajinskou pilotkou sa začal 22. septembra v juhoruskom meste Doneck ležiacom pri hranici s Ukrajinou. Savčenková v ňom čelí obvineniam z účasti na vlaňajšej vražde dvoch ruských novinárov na východe Ukrajiny a z ilegálneho prekročenia ruských hraníc, za čo jej hrozí až 25 rokov väzenia.

Ruskí vyšetrovatelia tvrdia, že Savčenková úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na ruských novinárov, z ktorých dvaja zahynuli. Potom podľa Moskvy prešla hranice ako utečenka, pričom mala falošné doklady.

Ukrajinská pilotka všetky obvinenia kategoricky popiera a tvrdí, že ju do Ruska zavliekli násilím po tom, ako ju zajali proruskí separatisti. Ukrajinka sa medzičasom stala symbolom pre svojich krajanov bojujúcich proti proruským povstalcom.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #hladovka #Ukrajina #Naďa Savčenková