Merkelová: Utečenci sú len ďalším prejavom globalizácie

Prílev žiadateľov o azyl je ďalším prejavom globalizácie, z ktorej malo Nemecko veľký prospech, pokiaľ ide o dobývanie nových trhov pre export. Povedala to v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová na kongrese najväčšieho nemeckého odborového zväzu IG Metall.

21.10.2015 16:45
Merkelová Foto: ,
"Budeme musieť prijať určitú mieru legálnej imigrácie, to je globalizácia," vyhlásila Merkelová.
debata (137)

„Vaša skúsenosť z globalizácie bola až doteraz prevažne taká: naša ekonomika preniká do ďalších krajín, stavia továrne, predáva výrobky a pozitívna je aj bilancia zamestnanosti v Nemecku a našich podnikoch,“ vyhlásila kancelárka na kongrese IG Metall vo Frankfurte nad Mohanom.

Najväčšia európska ekonomika, ktorá je dlhodobo svetovým šampiónom zahraničného obchodu, vyváža každý mesiac tovar za viac ako 100 miliárd eur a práve export v posledných desaťročiach ťahal rast nemeckej ekonomiky.

„A teraz sme svedkami opačného pohybu: je to globalizácia, ktorá prichádza k nám,“ pokračovala Merkelová, ktorá býva kritizovaná za to, že do Európy svojimi výrokmi prakticky pozvala státisíce žiadateľov o azyl.

„To, o čom sme si mysleli, že je ďaleko, napríklad vojna v Sýrii alebo chaos v Líbyi, pre nás dostáva konkrétnu podobu vo forme utečencov. Mali by sme sa naučiť s tým vysporiadať,“ povedala kancelárka.

„Budeme musieť prijať určitú mieru legálnej imigrácie, to je globalizácia,“ pokračovala Merkelová, podľa ktorej „v čase chytrých mobilov sa nemôžeme znovu uzatvárať“, pretože „ľudia dobre vedia, ako si žijeme v Európe“.

Kancelárka zdôvodnila svoj postoj okrem iného silným zaťažením štátov, ako sú Turecko alebo Líbya, vysokým počtom utečencov. „Bremeno budeme zdieľať a budeme musieť prijať aj určitú mieru legálnej migrácie. To je globalizácia v praxi. Nemôžeme sa v čase inteligentných telefónov, keď ľudia presne vedia, ako si v Európe žijeme, jednoducho izolovať,“ vyhlásila Merkelová.

Aj keď masový príliv utečencov stavia Európu a Nemecko pred veľkú výzvu, je to dôvod povedať: „my to zvládneme“, zopakovala Merkelová svoje heslo. Šéf IG Metall Jörg Hofmann predtým požadoval spravodlivý prístup utečencov na nemecký pracovný trh. Firmy by podľa neho mali ponúknuť učebné aj pracovné miesta.

Zlou cestou je podľa neho naopak ponúkanie brigád utečencom. „Neakceptujeme zamestnávanie druhej triedy, pretože robí z ľudí ľudí druhej triedy,“ povedal Hofmann. Nemecko tento rok oficiálne očakáva príchod najmenej 800 000 utečencov a podľa neoficiálnych informácií už v krajine sú.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Angela Merkelová #utečenci #globalizácia #migračná kríza