Slovinsko s ťažkosťami zápasí s prílivom utečencov, kritizuje Chorvátsko

Slovinsko ďalej s ťažkosťami zápasí s prílivom tisícov migrantov, ktorí sa po uzavretí maďarských hraníc snažia dostať do západnej Európy cez túto dvojmiliónovú balkánsku krajinu. V utorok prekročilo slovinsko-chorvátske hranice okolo 8 000 ľudí.

21.10.2015 18:42
slovinsko, utečenci, migranti, Foto: ,
Slovinsko s ťažkosťami zápasí s prílivom tisícov migrantov.
debata (10)

Strediská pre utečencov sú preplnené a na mnohých miestach dochádzalo k potýčkam. V tábore v Brežici vypukol požiar, príčina je nejasná. Slovinský premiér Miro Cerar sa denníku Die Welt posťažoval, že Chorvátsko nerešpektuje dohodu a vozí k hraniciam príliš veľa utečencov.

Najviac zaťažené sú v Slovinsku registračné centrá na juhozápade krajiny, pozdĺž hraníc s Chorvátskom. Napríklad v dedine Dobova vzniklo núdzové stredisko v nepoužívanej továrenskej budove a v utorok v ňom čakalo dlhé hodiny asi 2 000 ľudí na to, až budú môcť cestovať ďalej. Pri potýčkach tam podľa slovinských médií sa ľahko zranilo niekoľko ľudí.

V neďalekom meste Brežice museli úrady v stanovom tábore s kapacitou 400 osôb ubytovať na 3 000 ľudí. Pri nastupovaní do autobusov tam vznikla tlačenica, ktorú policajti rozháňali. Dopoludnia vypukol v tábore požiar. Na mieste zasahovali hasiči a policajní ťažkoodenci. Niektoré zo stanov zhoreli, údajne nebol nikto zranený. Príčina požiaru nie je zatiaľ úplne jasná, ale migranti, medzi ktorými sú ženy a deti, si pri stanoch často zapaľujú ohňa, aby sa vo veľmi chladnom počasí zahriali.

Polícia využila silu tiež v najväčšom slovinskom stredisku pre utečencov v meste Šentijl pri hraniciach s Rakúskom. Migranti tam zvalili plot, prerazili policajný kordón a vydali sa do Rakúska pešo. Podľa slovinskej polície sa tak na cestu neorganizovane vydalo na 3 000 ľudí, rakúska strana uvádza 4 000. Celkom v utorok do Štajerska pricestovalo okolo 6 000 migrantov.

V rakúskom pohraničnom Spielfeld bola v stredu situácia oproti utorku oveľa pokojnejšia. V tamojšom prijímacom centre pre utečencov bolo ráno len 530 ľudí, pretože stovky migrantov počas noci previezli do ubytovacích zariadení po celom Rakúsku. Počas dopoludnia do Spielfeldu dorazilo nových 2 000 utečencov, ale tisícka z nich sa podľa agentúry APA hneď vydala ďalej do Nemecka na vlastnú päsť.

Ľubľana kvôli svojmu preťaženiu podľa štátneho tajomníka ministerstva vnútra Bostjan Šefice požiadala Rakúsko o otvorenie ďalšieho prechodu pre migrantov. Šefic dodal, že v utorok vstúpilo do Slovinska okolo 8 000 utečencov, pričom úrady pôvodne počítali s tým, že denne ich nepríde viac ako 2 500.

Slovinskí politici vinia zo súčasnej napätej situácie aj susedné Chorvátsko. Tamojšie úrady vraj nerešpektujú dohodu o tom, koľko migrantov si budú pri hraniciach odovzdávať, a vozia k slovinským priechodom oveľa viac ľudí. "Je mi veľmi ľúto, že s chorvátskymi kolegami máme len veľmi obmedzenú alebo žiadnu komunikáciu a spoluprácu.

Chorvátsko sa nedrží dohody, ktorá sa týka hraničných priechodov a počtu utečencov, ktorí by mali cestovať do Slovinska. Od členskej krajiny EÚ by som očakával iné správanie, "posťažoval si slovinský premiér v rozhovore s denníkom Die Welt.

Chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojic podľa agentúry Hina Slovinsku ponúkol, že Záhreb bude migrantov prevážať až k rakúskej hranici. Premiér Zoran Milanović zase vyjadril presvedčenie, že Slovinsko si na zmenené podmienky čoskoro zvykne. „Bolo by smiešne sa so Slovinskom hádať. Sú prvé dni trochu v strese, ale nakoniec to pochopia,“ povedal premiér novinárom pri návšteve Rijeky.

Vyhliadky na zlepšenie situácie v blízkej budúcnosti pritom nie sú dobré. Do macedónskeho mestečka Gevgelija pri hraniciach s Gréckom dorazilo za posledných 24 hodín 5 700 nových migrantov. Hranice Macedónsko a Srbska pritom denne prekračuje asi 5 000 utečencov, do stredajšieho poludnia v juhosrbskom Preševo ​​registrovali tisícku novo prichádzajúcich.

Asi 3 500 utečencov, ktorí z veľkej časti strávili noc na stredu na srbsko-chorvátskych hraniciach, vpustila okolo poludnia polícia na chorvátske území. Podľa srbských úradov za posledných 24 hodín prekročilo hranice do Chorvátska cez 5 000 migrantov.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Slovinsko #utečenci #migračná kríza