Švédsko je pod čoraz väčším tlakom migrantov, kapacity nestačia

Švédsko, ktoré doteraz predpokladalo, že bude mať do konca kalendárneho roka 2015 do činenia so 150 000 utečencami, zvýšilo v stredu túto prognózu na 160 000 osôb. Švédsky štátny prisťahovalecký úrad ráta v budúcom roku s ďalšími 135 000 utečencami.

21.10.2015 20:08
debata (25)

Ešte v lete tohto roka severská krajina očakávala do konca roka maximálne 74 000 žiadateľov o azyl. Predseda švédskej vlády Stefan Löfven, ktorý dnes navštívil dve záchytné zariadenia na juhu krajiny, upozornil, že sa Švédsko ocitlo na hranici svojich kapacitných možností.

Červeno-zelená vládna koalícia sa vo štvrtok opätovne pokúsi dosiahnuť nadstranícky konsenzus o spoločnej stratégii, ako prekonať súčasnú migračnú krízu. Doterajšie možnosti na jeho hľadanie pri dvoch kolách rokovaní predstaviteľov parlamentných strán na to nestačili. K zomknutiu politických síl krajiny by teraz mali pomôcť aj nové číselné údaje.

Zástupcovia viacerých švédskych parlamentných strán len v utorok vyjadrili znepokojenie nad častým výskytom podpaľačských útokov na príbytky žiadateľov o azyl v krajine. Premiér ich označil za strašné a poznamenal, že nereprezentujú Švédsko, na ktoré je väčšina ľudí v krajine hrdá.

Napriek tomu v noci nadnes došlo opäť k pokusu o podpálenie vytypovaného zariadenia, ktoré by malo v budúcnosti poslúžiť utečencom, a to v Upplands Väsby asi 30 kilometrov severozápadne od Štokholmu. Hodená fľaša so zápalnou zmesou sa však odrazila od okien a nespôsobila väčšie škody. Iba od uplynulého utorka tak vo Švédsku došlo už k piatim podobným útokom.

Švédska vláda, ktorá údajne zvažuje aj možnosť dočasného obnovenie hraničných kontrol, začala vzhľadom na nedostatok kapacít v krajine so zriaďovaním stanových táborov v Lunde a Ystade, ktoré by okrem iného mali poslúžiť aj na registráciu a poskytnutie nevyhnutnej pomoci utečencom prichádzajúcim do krajiny zo susedného Dánska.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Švédsko #migračná kríza