Merkelová vyzvala na ukončenie násilia na Blízkom východe

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová vyzvala v stredu v Berlíne na ukončenie opäť oživeného násilia na Blízkom východe. "Želáme si, aby k deeskalácii situácie prispeli všetky strany," citovala slová kancelárky, ktoré zazneli pri stretnutí s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, tlačová agentúra DPA.

21.10.2015 20:53
debata (19)

Podľa Merkelovej slov má Izrael povinnosť chrániť vlastných občanov, pričom by sa však mala zachovať primeranosť. Bezpečnosť a existencia židovského štátu sú a zostanú súčasťou nemeckej štátnej doktríny, odznelo pri tejto príležitosti.

Predseda izraelskej vlády v Berlíne podčiarkol, že jeho krajina chce mier. Obvinil Palestínčanov, že si odmietajú zasadnúť za rokovací stôl a odmietajú odsúdiť terorizmus. Netanjahu aj v nemeckej metropole potvrdil svoje výroky o spoluzodpoved­nosti niekdajšieho jeruzalemského veľkého muftiho za holokaust.

Podľa jeho slov ide o muža, ktorý kolaboroval s nacistami a ktorý sa stal kriminálnym komplicom šéfa SS Heinricha Himmlera a organizátora holokaustu Adolfa Eichmanna pri realizácii prenasledovania a masového vyvražďovania Židov, píše tlačová agentúra DPA.

Netanjahu však súčasne podčiarkol, že hlavnú zodpovednosť za holokaust nesie nacistický diktátor Adolf Hitler a že by to nikto nemal popierať. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás by si však podľa neho mal položiť otázku, prečo vníma jeruzalemského veľkého muftiho za korunu Palestínčanov, pretože jestvuje mnoho dôkazov pre korektnosť tvrdenia, že podporoval holokaust.

V utorok sa Netanjahu nechal počuť, že to bol práve spomínaný veľký mufti Amín Husajní (1897–1974), kto v 40. rokoch 20. storočia presvedčil nacistov, aby prijali tzv. konečné riešenie židovskej otázky v Európe. Podľa odborníkov na holokaust je však takáto verzia historicky nepresná.

Netanjahuovi kritici už v prvej reakcii vyhlásili, že v súčasnom období eskalácie napätia medzi oboma tábormi predstavujú jeho výroky podnecovanie k nenávisti voči Palestínčanom. Aktuálne napätie v Izraeli a na palestínskych územiach vyvoláva obavy z vypuknutia tretieho rozsiahleho palestínskeho povstania, tzv. intifády.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Blízky východ #Angela Merkelová