USA so spojencami žiadajú o kroky voči Iránu za test rakety

Spojené štáty, Británia, Francúzsko a Nemecko žiadajú o prijatie opatrení voči Iránu v reakcii na jeho nedávny test balistickej rakety. Príslušný list poslali v stredu výboru Bezpečnostnej rady (BR) OSN, ktorý monitoruje sankcie voči Teheránu, informovala agentúra Reuters.

22.10.2015 07:38
debata (15)

V liste, ktorý poslali výboru Američania v mene celej skupiny, sa uvádza, že test bol porušením rezolúcií BR OSN a že balistická raketa bola „v podstate schopná niesť jadrovú zbraň“.

„Veríme, že táto informácia pomôže výboru pri jeho zodpovednosti skúmať a prijímať náležité kroky v reakcii na porušenie rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN,“ uvádza sa v liste.

Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová 16. októbra avizovala, že USA už pripravujú správu pre výbor. Spojené štáty podľa nej potvrdili, že raketa stredného doletu odpálená 10. októbra je „v podstate schopná niesť jadrovú zbraň“. Takéto skúšky pritom rezolúcia BR OSN zakazuje.

„Zákaz aktivít ohľadne balistických rakiet a zbrojné embargo zostávajú v platnosti a budeme stále tlačiť na Bezpečnostnú radu OSN, aby náležite reagovala na to, že Irán ignoruje svoje medzinárodné záväzky,“ uviedla Powerová.

Agentúra DPA pripomenula, že Irán testoval raketu Emad, ktorá má nahradiť typ Šaháb-3. Raketa Emad je podľa Teheránu presnejšia.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Teherán #balistická raketa