Izraelskému premiérovi hrozí súd kvôli flotile pre Gazu

Žalobu na bývalého izraelského premiéra Ehuda Baraka podali v Spojených štátoch príbuzní jednej z obetí izraelského zásahu proti flotile pre palestínske Pásmo Gazy z mája 2010. Pri izraelskom zásahu bolo vtedy zabitých deväť aktivistov: osem Turkov a jeden Američan tureckého pôvodu.

22.10.2015 07:50
debata (1)

Baraka, ktorý bol v tom čase ministrom obrany, zažalovali rodičia Furkana Dogana, ktorý mal americký pas. Devätnásťročný mladík bol zabitý, keď izraelské sily zasiahli proti flotile šiestich tureckých lodí s humanitárnou pomocou pre Gazu, ktorá je pod izraelskou blokádou. Podľa vtedajšej správy agentúry Anatolia mladíka zasiahli štyri izraelské guľky do hlavy a jedna do hrudníka.

Právnici Doganových rodičov podľa agentúry AP uviedli, že Barak je vojnový zločinec a Doganova rodina si zaslúži spravodlivosť.

Flotilu do Gazy vypravila turecká humanitárna organizácia IHH a medzinárodná skupina Free Gaza. Izraeli sa nepodarilo prinútiť posádky zmeniť kurz do izraelského alebo egyptského prístavu. Pri zásahu proti najväčšej z lodí Mavi Marmara vojaci zabili deväť aktivistov.

Barak v auguste 2010 pred vyšetrovacou komisiou uviedol, že vláda si pri rozhodovaní o operácii bola vedomá možného násilia. Vyhlásil tiež, že na seba berie plnú zodpovednosť za vládne pokyny, ktoré dostala armáda.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy