Slovinsko kvôli utečencom požiadalo EÚ o policajné jednotky

Slovinsko podľa očakávania požiadalo Európsku úniu o policajné jednotky, ktoré by mali krajine pomôcť zvládať príval utečencov. Slovinskú televíziu o podanej žiadosti informovala ministerka vnútra Vesna Györkösová Žnidarová, uviedla agentúra Reuters. Za posledných 24 hodín prišlo do Slovinska vyše 10-tisíc utečencov.

22.10.2015 09:07
debata (4)

„Slovinsko požiadalo ostatné členské štáty EÚ o policajnej jednotky,“ povedala Žnidarová. Ľubľana príslušnú požiadavku urobila v stredu, vo štvrtok má krajinu navštíviť eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos, aby tam rokoval o utečeneckej krí­ze.

Slovinsko, ktoré je na rozdiel od susedného únijného člena Chorvátska súčasťou takzvaného schengenského priestoru bez vnútorných hraničných kontrol, sa snaží všetkých utečencov pri vstupe registrovať podľa azylových pravidiel EÚ.

Ľubľana už opakovane ohlásila, že jej kapacity na zvládanie krízy sú vyčerpané a že sa bez pomoci ostatných nezaobíde. V stredu ráno potom parlament schválil zákon, ktorý umožňuje nasadiť pri ochrane hraníc armádu. Krajina sa tiež chystá povolať vyslúžilých policajtov, aby svojim súčasným kolegom pomohli.

Slovinsko sa po uzavretí južnej maďarskej hranice so Srbskom a následne aj s Chorvátskom stalo ďalšou hlavnou tranzitnou krajinou, cez ktorú vysídlenci prechádzajú takzvaným balkánskym koridorom do západnej Európy, najmä Nemecka a Švédska.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Slovinsko #utečenci