Česká delegácia na pár hodín uviazla na moskovskom letisku

Česká delegácia, vrátane podpredsedu Poslaneckej snemovne Petra Gazdíka, uviazla vo štvrtok dopoludnia na pár hodín na moskovskom letisku Šeremeťjevo. Do Ruska prišla s cieľom odhaliť pamätníky padlým československým legionárom. Podľa aktuálnych informácií už môže delegácia vo svojej ceste z Moskvy do Uľjanovska pokračovať. Informoval o tom Peter Gazdík napoludnie prostredníctvom sms.

22.10.2015 11:42 , aktualizované: 13:58
debata (49)

Pracovníci letiska niekoľko hodín bránili odletu českého armádneho špeciálu a Čechov do lietadla nechceli pustiť. Časť programu delegácie museli kvôli tomu zrušiť, povedal ČTK Gazdík.

České ministerstvo zahraničia uviedlo, že ruská strana považuje celú situáciu za nešťastné rozhodnutie. Do riešenia incidentu sa zapojila okrem iného Poslanecká snemovňa, české veľvyslanectvo v Moskve a ministerstvo zahraničia Českej republiky, vyrozumený o udalosti bol aj český prezident Miloš Zeman.

„Hoci bolo všetko dohodnuté dlho dopredu, ruská strana trvala na colnej kontrole,“ uviedol Gazdík. Následne delegáciu odmietla pustiť späť do lietadla, jej členovia čakajú na letisku už tri hodiny. „Nerozumieme tomu,“ povedal dopoludnia podpredseda Poslaneckej snemovne. „Malo to byť medzipristátie, aby pristúpili zástupcovia českej ambasády v Moskve,“ povedal Gazdík. Dodal, že doklady mali členovia delegácie pri sebe a vo vstupe do lietadla im bránili civilní zamestnanci letiska.

„Jediným oznámeným oficiálnym dôvodom bolo to, že je nás viac, než nás priletelo. Ľudia (z českej ambasády) však prešli bezpečnostnou aj pasovou kontrolou,“ upresnil Gazdík. Udalosti na letisku považuje za vážny incident, ktorý by si zaslúžil ostrú diplomatickú nótu ruskej strane. „Nie je úplne bežné, aby držali podpredsedu parlamentu na letisku,“ dodal Gazdík.

Veria, že išlo o nedorozumenie

O záležitosti Gazdík hovoril s predsedom Poslaneckej snemovne Jánom Hamáčkom. Ten v rozhovore s Českou televíziou povedal, že dúfa, že sa vec vyjasní ako nedorozumenie. O nedorozumení hovorilo i české ministerstvo zahraničia. „Podľa teraz dostupných informácií považuje ruská strana celú situáciu za nešťastné nedorozumenie,“ uviedlo ministerstvo v tlačovej správe.

Hamáček ďalej povedal, že nevie o žiadnom možnom probléme v česko-ruských vzťahoch, ktorý by so zadržiavaním letu súvisel. Napriek tomu sa špekuluje, že by za incidentom mohli byť politické dôvody, nikto to však oficiálne nepotvrdil. Podľa Hamáčka bol let riadne ohlásený a povolený. Kvôli incidentu telefonicky hovoril s ruskou ambasádou v Prahe, aby vyjadril znepokojenie a požiadal o tlmočenie tohto stanoviska do Moskvy. Informoval tiež kanceláriu českého prezidenta Miloša Zemana.

Prezidentov hovorca Ovčáček oznámil, že Zeman sa bude situáciou podrobnejšie zaoberať po návrate z návštevy Terezína. Podľa hovorcu potrebuje hlava štátu najskôr získať podrobnejšie informácie.

Hamáček označil ruský postup za vysoko neštandardný a vyhlásil, že si nepamätá, že by v minulosti niekto spochybňoval možnosť špeciálu českej armády prepravovať českých občanov.

Česká delegácia, v ktorej sú okrem podpredsedu dolnej komory parlamentu aj zástupcovia ministerstva obrany a Československej obce legionárskej, má odhaliť pamätníky v Uľjanovsku a Syzrani.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #česká delegácia