Učiteľ a študent zomreli po útoku vo švédskej škole, dvaja sú zranení

Jeden učiteľ a študent prišli o život pri útoku maskovaného muža ozbrojeného mečom v škole na juhozápade Švédska. Zranení ostávajú ešte jeden študent a jeden učiteľ. Polícia podozrivého postrelila, motív činu nie je známy. Informoval o tom švédsky denník Aftonbladet.

22.10.2015 12:01 , aktualizované: 16:11
Švédsko, útok Foto: ,
Policajt stráži okolie miesta činu, kde maskovaný útočník napadol učiteľov a žiakov v škole v švédskom Trollhattane.
debata (216)

Zranení študenti vo veku 11 a 15 rokov utrpeli bodné rany do brucha a hrude a podstúpili operáciu. Jedného z nich sa nakoniec zachrániť nepodarilo a ťažkým zraneniam podľahol. „Pohybujú sa na hranici medzi životom a smrťou,“ vyhlásil lekár Lars Spetz ešte pred úmrtím druhej obete.

Podľa polície muž zaútočil na školu okolo 10:00 SELČ. „Do školy vnikla maskovaná osoba. Mala pri sebe veľký nôž alebo meč. Útočník zranil niekoľko osôb, neviem však, aké zranenia utrpeli,“ informoval podľa švédskeho denníka Expressen policajný hovorca Stefan Gustafsson. Podľa polície mohol byť muž vo veku 20 a 30 rokov.

„Útočník mal masku Star Wars, čierne oblečenie a dlhý meč. Niektorí žiaci sa s ním chceli odfotiť a siahnuť si na meč,“ povedal jeden z žiakov, ktorý sám pri pohľade na zbraň utiekol. Ďalší svedok priamo zo školy uviedol, že jeden z učiteľov vybudoval pri dverách učebne barikádu, aby ochránil svojich žiakov a zabránil útočníkovi preniknúť do triedy.

Policajti útočníka postrelili v jedálni školy. Hovorca nemocnice, kam bol dotyčný prevezený, pôvodne oznámil, že muž svojim zraneniam podľahol. Neskôr však svoje tvrdenie odvolal, napísal denník Dagens Nyheter. Útočník je vraj vo vážnom stave.

K útoku došlo na základnej škole v meste Trollhättan, kde študuje asi 400 žiakov od prípravky až po deviatu triedu. Trollhättan leží asi 75 kilometrov severne od druhého najväčšieho švédskeho mesta Göteborgu.

Svedkovia vypovedali, že okolo školy sa zhromaždilo množstvo policajných automobilov a sanitiek. Bolo vidieť šokovaných a plačúcich rodičov a zástupy žiakov, ktorí miesto urýchlene opúšťali.

„Je to čierny deň pre Švédsko. Myslím na obete a ich rodiny, žiakov a personál. Žiadnymi slovami sa nedá popísať, čo teraz prežívajú. Postaráme sa o to, aby dostali všetku podporu, ktorú potrebujú,“ povedal švédsky premiér Stefan Löfven, ktorý prerušil svoje plánované pracovné povinnosti a odišiel do Trollhättanu.

Miestna predstaviteľka Fahimeh Nordborgová bez bližších podrobností povedala, že situácia je veľmi vážna a že o problémoch s bezpečnosťou sa v škole hovorilo už skôr. Prístup do bufetu, cez ktorý žiaci prechádzajú do jedálne a ďalších priestorov školy, bol totiž pre verejnosť neobmedzený.

216 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Švédsko