OSN znepokojili výroky Zemana voči utečencom a islamu. (Prehľad výrokov)

Zajd Raad Husajn dal najavo znepokojenie nad "xenofóbnymi a islamofóbnymi prejavmi" prezidenta Miloša Zemana, informovala agentúra Reuters. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva v stredu zároveň obvinil Českú republiku zo systematického porušovania práv utečencov.

22.10.2015 14:17
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata (220)

Česká republika sa dopúšťa systematického porušovania ľudských práv tým, že jej úrady zadržiavajú utečencov až 90 dní a podrobujú ich osobným prehliadkam, ktorých účelom je získať peniaze, aby mohli za svoje zadržanie zaplatiť. Uviedol to vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn, ktorého citovala agentúra Reuters.

Husajn tiež povedal, že je zhrozený z xenofóbnej verejnej diskusie v ČR a islamofóbnych vyhlásení českého prezidenta Miloša Zemana. Znepokojuje ho aj stav detenčných zariadení pre utečencov. V ČR údajne dochádza aj k zadržiavaniu detí, čo je podľa neho neospravedlniteľné.

Hovorca českého prezidenta Jiří Ovčáček na Husajnovo vyhlásenie reagoval slovami, že zjavne ide o zintenzívnenie kampane proti Českej republike pre jej postoj k utečeneckej krí­ze.

„Jedným z najdôležitejších výdobytkov novembrových udalostí v roku 1989 je sloboda slova, sloboda názorov. Takéto vyhlásenia idú proti tomuto duchu. Slovný útok na prezidenta republiky nie je prvý a je teda úplne zrejmé, že sa stupňuje kampaň proti Českej republike kvôli postoju vo veci migračnej krízy,“ uviedol Ovčáček podľa stránky Novinky.cz.

Ovčáček dodal, že Zeman „dlhodobo varuje pred nebezpečenstvom islamského fundamentalizmu, na svojich názoroch zotrvá a nemieni ich pod tlakom zo zahraničia meniť“. Česká republika podľa neho ľudské práva dodržiava.

Český minister vnútra Milan Chovanec v reakcii uviedol, že nevie, čo presne Husajn kritizuje. "Je potrebné sa s tým oboznámiť. Ak nás chce kritizovať, môže prísť do ČR a môžeme diskutovať, v čom vidí zásadný problém. My podmienky pre utečencov postupne zlepšujeme a nemyslím si, že porušujeme akúkoľvek smernicu alebo pravidlá, ktoré nás zaväzujú z medzinárodných zmlúv alebo európskej legislatívy, "uviedol Chovanec.

Výroky Miloša Zemana k utečencom:

„Prvá veta znie: Nikto vás sem nepozýval. Druhá veta: Keď už tu ste, tak musíte rešpektovať naše pravidlá, rovnako ako my rešpektujeme pravidlá, keď prídeme do vašej krajiny. Tretia veta: Keď sa vám to nepáči, bežte preč.“ (2. augusta 2015 pre Blesk.cz)

„Prišiel som vás navštíviť. Stretávam sa s občanmi Českej republiky a so zahraničnými hosťami iba vtedy, keď si ich sám pozvem, čo nie je tento prípad.“ (Zeman 24. septembra 2015 na stretnutí s ľuďmi v obci Vyšní Lhoty, kde nedávno otvorili utečenecký tábor; do tábora Zeman neprišiel.)

„Ak sa pomoc alokuje do Európy, tak sú to vyhodené peniaze … Je potreba pomáhať buď v ich krajinách alebo v susedných krajinách, kam sa uchýlili.“ (Zeman o utečencoch 24. septembra 2015 po návšteve Moravskosliez­skeho kraja)

„Prídeme o krásu žien, pretože tie budú zahalené v burkách od hlavy po päty, vrátane tváre, kde máte len takú látkovú mriežku.“ (Zeman pri debate so zamestnancami Mäsiarstvo a údenárstvo Matula v Lechotice na Kroměřížsku 16. októbra 2015)

Výroky Miloša Zemana k islamu:

„Neverím, že sú umiernení moslimovia a radikálni moslimovia. Rovnako ako neverím, že sú len umiernení a radikálni komunisti. Sú len moslimovia a komunisti.“ (Zeman na medzinárodnej konferencii Európa zjednotená a slobodná; Mladá fronta Dnes, 28. júna 2011)

„Nepriateľom je anticivilizácia tiahnuca sa od severnej Afriky až po Indonéziu. Žijú v nej dve miliardy ľudí a financovaná je čiastočne z predaja ropy, čiastočne z predaja drog.“ (na medzinárodnej konferencii Európa zjednotená a slobodná; Mladá fronta Dnes, 28. júna 2011)

„Aj keď možno súhlasiť so zákazom, aby ženy šoférovali auto, vo všetkých ostatných prípadoch islamská anticivilizácia robí zo žien nesvojprávnu, diskriminovanú menšinu a znemožňuje ich slobodný rozvoj.“ (vo vyhlásení pre médiá z júna 2011; ČTK, 7. júla 2011)

„Moslima možno definovať ako vyznávača Koránu, podobne ako nacista je vyznávačom rasovej nadradenosti a antisemitizmu alebo komunista vyznávačom triedneho boja a diktatúry proletariátu.“ (vo vyhlásení pre médiá z júna 2011; ČTK, 7. júla 2011)

„Netvrdím, že všetci moslimovia sú teroristi, tvrdím, že všetci teroristi sú moslimovia.“ (rozhovor pre Reflex, 4. augusta 2011)

„Umiernený moslim je contradictio in adjecto, teda protirečenie, rovnako ako contradictio in adjecto je umiernený nacista.“ (rozhovor pre Reflex, 4. augusta 2011)

„To predsa nie je náboženstvo lásky a už vôbec nie tolerancie, ale náboženstvo nenávisti.“ (rozhovor pre Reflex, 4. augusta 2011)

„Myslím si, že možno koexistovať s budhizmom, hinduizmom, šintoizmom, konfucianizmom, ale nemožno koexistovať s islamom. Ten má vo svojich posvätných textoch zakotvené, že má ovládnuť svet, že si má podrobiť neveriacich.“ (rozhovor pre Reflex, 4. augusta 2011)

„Ja som povedal, že islam je náboženstvom nenávisti. A za tým si stojím, pretože tento môj výrok nevyplynul zo žiadneho predsudku, ale zo štúdia islamských textov.“ (rozhovor pre Haló noviny, 10. januára 2013)

"Moslimskí fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých kresťanských dievčat. A v srdci Európskej únie sa nedávno odohral odporný atentát v židovskom múzeu v Bruseli. Nenechám sa upokojovať vyhláseniami, že sa jedná iba o malé okrajové skupiny, domnievam sa naopak, že táto xenofóbia a tento povedzme rasizmus alebo antisemitizmus vyplýva zo samej podstaty ideológie, o ktorú sa tieto fanatické skupiny opierajú. " (pri oslave izraelského dňa nezávislosti na konci mája 2014; Lidové noviny, 7. júna 2014)

"Snažím sa hovoriť veci na rovinu a snažím sa hovoriť to, čo pokladám za pravdu, a snažím sa aj svoje názory zdôvodňovať argumentami. Tie argumenty, to nie sú len krutosti Islamského štátu, to je napríklad aj neprispôsobivosť väčšiny islamských komunít v západnej Európe, kde sa vytvárajú getá, odlúčené lokality a niektoré časti západoeurópskych miest sú tzv. no go čiže miesta, kam sa neodváži ani polícia. " (rozhovor pre parlamentnilis­ty.cz, 17. októbra 2015)

220 debata chyba
Viac na túto tému: #islam #OSN #Miloš Zeman #utečenci #výroky #xenofóbia