Britskí voliči sú rovnomerne rozdelení v otázke členstva v EÚ

Britskí voliči sú rovnomerne rozdelení v otázke, či by Británia mala opustiť Európsku úniu. Ukázal to prieskum medzi asi 5 000 britskými voličmi, ktorého výsledky vo štvrtok zverejnili.

22.10.2015 16:57
debata (11)

Prieskum inštitútu YouGov zistil, že 41,6 percenta respondentov by hlasovalo za zotrvanie v EÚ a 40,7 percenta za odchod z únie, informovala tlačová agentúra DPA. Ďalších 17,7 percenta opýtaných uviedlo, že ešte nevie, ako by hlasovali.

Ak by sa nebrali do úvahy tí, ktorí „ešte nevedia“, za zotrvanie Británie v EÚ by bolo 50,6 percenta a proti 49,4 percenta opýtaných. To naznačuje, že hlasovanie v referende prezývanom Brexit (britský exit – odchod z EÚ) by mohlo byť tesnejšie, ako naznačili predchádzajúce prieskumy.

„Je to mimoriadne tesné a po nedávnych prieskumoch to prináša ďalšie dôkazy, že obe strany oddeľuje iba zopár percent,“ povedal politický analytik Univerzity v Kente Matthew Goodwin.

Spolu s ďalšími analytikmi skúmali potenciálne vplyvy intervencií premiéra Davida Camerona, vodcu opozičných labouristov Jeremyho Corbyna a vodcu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea, ktorý vedie razantnú kampaň proti zotrvaniu Británie v EÚ.

Podľa analytikov je nepravdepodobné, že by UKIP výrazne ovplyvnila názory voličov pred referendom, keďže sa zdá, že voliči si už urobili obraz o Farageovi, uviedla DPA. Cameron sa zaviazal vyjednať pre Britániu lepšie podmienky členstva v EÚ pred tým, ako usporiada koncom roka 2017 referendum o tom, či má alebo nemá Británia zostať v EÚ.

Premiér v auguste začal druhé kolo rokovaní s ďalšími lídrami EÚ. Upozornil ich, že Británia chce reformu v štyroch oblastiach – v konkurencies­chopnosti, zvrchovanosti, sociálnom zabezpečení a riadení ekonomiky.

Politickí súperi ho obvinili, že je vo svojich požiadavkách príliš vágny a nepovedal verejnosti, v čo presne dúfa, že rokovaniami dosiahne. Očakáva sa, že voliči budú v referende odpovedať na jedinú otázku: Malo by Spojené kráľovstvo zostať členom Európskej únie alebo by malo Európsku úniu opustiť?

11 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Veľká Británia #referendum #členstvo v EÚ