Ukrajinci to v nedeľu politikom zrátajú

Komunálne voľby na Ukrajine, ktoré sa budú konať v posledný deň týždňa, majú osobitnú príchuť. Všade inde majú síce miestny charakter, ale nie v súčasnosti u nášho východného suseda. Sú totiž prvým hlasovaním po tragických udalostiach na kyjevskom Majdane a následnom plánovanom spoločenskom prevrate.

23.10.2015 10:07
debata (32)
Jeho výsledkom bolo zvrhnutie legálne zvoleného prezidenta Viktora Janukovyča, na vládnutie ktorého dnes spomína čoraz viac Ukrajincov. Revolučné nadšenie je minulosťou rovnako ako pre väčšinu obyvateľov vidina očakávanej lepšej budúcnosti. Zatienila ich tvrdá realita každodenného života. Nespokojnosť cítiť aj z predvolebnej kampane, ako aj z predstáv o samotnom priebehu hlasovania.

„Ide o najšpinavšie voľby za obdobie existencie Ukrajiny. Zjednodušene povedané, Janukovyčovi sa o takýchto ani nesnívalo,“ konštatoval ukrajinský politológ Vladimir Bondarenko v komentári pre ukrajinský portál Slová a činy. Reagoval tak okrem iného na odmietnutie zaregistrovať Michaila Dobkina, člena bývalej vládnej Strany regiónov a dnes Opozičného bloku, v Charkove. V meste, ktoré má byť horúcou volebnou pôdou.

„Okrem Charkova a Mariupoľa badať špinavú predvolebnú kampaň aj v Dnepropetrovsku a vo Ľvove. To tu naozaj ešte nebolo,“ upozorňuje analytik. Jeho kolega Jevgenij Kotenko očakáva, že Ukrajinci si budú vyberať „menšie zlo“. „Pôjdu voliť, pretože sú presvedčení, že niekoho zvoliť musia. Nebude to však nikto, kto im už na prvý pohľad nesedí,“ povedal Kotenko pre server Holos stolici citovaný agentúrou RIA Novosti-Ukrajina. Navyše podľa Kotenka chýba jasný predvolebný favorit, ako to bolo v roku 2010, keď ním bola Janukovyčova Strana regiónov. Napriek tomu hlasovanie bude aj akýmsi referendom o vládnutí prezidenta Petra Porošenka, ale aj tvrdým zápasom o politickú moc.

„Bude to predovšetkým boj o politický vplyv oligarchov na miestnej úrovni,“ upozorňuje aj britský denník The Guardian. „Hlavným cieľom oligarchov je ochrana vlastných obchodných a finančných záujmov,“ citujú noviny ukrajinského politológa Vladimira Fesenka. Možno práve preto rastie, aspoň podľa väčšiny prieskumov verejnej mienky, voličská podpora opozičných strán a hnutí. Ak napríklad v posledných parlamentných voľbách podporovalo vládnu koalíciu 70 percent ukrajinských voličov, dnes je to približne 45 percent. Podľa prieskumu, na ktorom sa zúčastnilo 3-tisíc respondentov starších ako 18 rokov, je tretina voličov rozhodnutá dať hlas strane Svojpomoc Andreja Sadového, štvrtina verí Bloku Petra Porošenka a 23 percent spája politickú budúcnosť krajiny s Baťkivščinou expremiérky Julie Tymošenkovej.

Samotné voľby budú mať podľa najnovších pravidiel schválených parlamentom v prípade potreby v mestách s 90-tisíc a viac obyvateľmi až dve kolá. Pričom hlasovanie o starostoch malých mestečiek, obcí a dedín iba jedno. Kandidátom postačí na víťazstvo zisk jednoduchej väčšiny hlasov. Novinkou je, že poslanci do dedinských rád budú volení v jednomandátových volebných obvodoch.

V prípade oblastných, mestských a obvodných rád si volič bude môcť vybrať z voľnej kandidačnej listiny v rámci pomerného systému nielen spomedzi strán, ale aj priamo spomedzi kandidátov, ktorí reprezentujú ich obľúbený politický subjekt. Doteraz si totiž v komunálnych voľbách v rámci zmiešanej formy mohol volič vybrať iba z prísne viazanej kandidačnej listiny.

Podľa agentúry UNIAN na volebný proces už od štvrtka až do pondelka dohliada o. i. aj 52 pozorovateľov z 25 členských krajín Rady Európy. Svoju pozornosť v nedeľu, ako informovala ich šéfka Gudrun Moslerová-Törnströmová z Rakúska, sústredia hlavne na tzv. frontové mestá, ako je Kyjev, Charkov, Odesa, Dnepropetrovsk, Ľvov, Ternopoľ, Černovcy, Vinica, Poltava, Rivne a Melitopoľ.

V každom prípade výsledkami prvých volieb po Majdane vystavia Ukrajinci politikom účet. Väčšina pozorovateľov očakáva, že postoj voličov sa v neposlednom rade odzrkadlí aj na zmenách vo vláde a možno ešte pred novými parlamentnými voľbami, ktoré Kyjev už naplánoval „nie skôr“ ako v lete 2016.

Ako chcú Ukrajinci hlasovať?

Rozhodnutých určite voliť je 36 %. Celkove potvrdilo účasť 75 % oprávnených voličov.
Očakávaná volebná aktivita v oblastiach:
Západná Ukrajina – 45 %
Stred – 36 %
Juh – 33 %
Východ – 29 %. ZDROJ: AGENTÚRY RATING A IRI

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #komunálne voľby #Ukrajina