Víťazom volieb na Ukrajine sa môže stať Tymošenková

Nečakaným víťazom nedeľňajších komunálnych volieb na Ukrajine sa môže stať strana Vlasť niekdajšej ukrajinskej premiérky Julie Tymošenkovej, väznenej v nedávnej ére proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Potvrdzujú to posledné predvolebné prieskumy, ktoré sa objavili v kyjevských novinách.

23.10.2015 13:39
debata (24)

Favoritom volieb je podľa nich okrem strany Vlasť aj prezidentský Blok Petra Porošenka. Na ruskojazyčnom východe krajiny majú podporu regionálne strany, ktoré vznikli na troskách rozpustenej Strany regiónov a zakázaných komunistov.

Napäto očakávané voľby sú síce miestne, ale komentátori ich považujú za dôležitý signál o náladách verejnosti po dlhých bojoch na východe krajiny a zhoršujúcej sa ekonomickej situácii. Význam komunálnych volieb zvyšuje aj fakt, že parlamentné voľby sa môžu na Ukrajine konať už budúci rok na jar.

Prieskum spoločnosti VCIOM ukázal, že 19,5 percenta ukrajinských voličov je pripravených odovzdať hlas strane Julie Tymošenkovej. Až na druhom mieste je s 18 percentami Porošenkov blok, za ktorým s necelými 15 percentami nasleduje strana Svojpomoc Andrija Sadového. Opozičný blok, ktorý združuje stúpencov zvrhnutého proruského režimu, by mohol dostať až 12 percent hlasov.

Pod päťpercentnou hranicou, potrebnou pre vstup do parlamentu, sa ocitajú strany s výrazne nacionalistickým programom. Sú to ultraradikálny Pravý blok, ďalej strana Ukrop a strana Sloboda. Celoštátna päťpercentná klauzula však v miestnych voľbách pochopiteľne neplatí, v mnohých regiónoch majú tieto strany silnú podporu a miesta v zastupiteľstvách a radniciach nepochybne získajú.

Veľkým prepadom by voľby podľa prieskumov skončili pre Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorá by získala len okolo troch percent. Jaceňukov front pritom v minuloročných októbrových parlamentných voľbách získal vyše 22 percent hlasov. Premiér preto už v auguste oznámil, že jeho politická formácia do komunálnych volieb nepôjde.

Absentovať budú aj komunisti, ktorých stranu tento rok ukrajinská justícia fakticky zakázala. Komunistickí kandidáti sa väčšinou dostali na kandidátku nového hnutia Ľavicová opozícia.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Tymošenková #Ukrajina