Nemecká vláda sa vraj dohodla na tranzitných zónach

Nemecká vládna koalícia sa v princípe dohodla na zriadení tranzitných utečeneckých zón na hraniciach. Podľa agentúry DPA to oznámil minister vnútra Thomas de Maizere s tým, že konečná dohoda zatiaľ neexistuje, pretože najprv musia byť prediskutované podrobnosti.

23.10.2015 13:58
debata (11)

„Súhlasíme s tým, že je potrebné už na hranici začať rýchly proces s tými, o ktorých možno predpokladať, že ich žiadosti sú neoprávnené alebo zjavne bezdôvodné,“ povedal de Maizere. „Detaily nášho jednotného postoja sú naďalej predmetom rokovaní,“ dodal.

Minister vnútra už v septembri navrhoval, aby na hraniciach vznikli zvláštne zóny, kde by mohli vysídlencov zadržiavať až týždeň, kým sa ich azylová žiadosť preverí v zrýchlenom azylovom konaní. V prípade zamietnutia by migrantov deportovali priamo z hranice. Koaličná sociálni demokrati boli proti a kritizovali predovšetkým fakt, že utečenci by sa tak v zónach formálne ocitli vo väzbe, čo je neprijateľné.

Prísnejšie azylové zákony

Nové sprísnené nemecké azylové zákony začnú platiť zrejme už túto sobotu a nie od začiatku novembra, ako sa doteraz predpokladalo. Informovali o tom denníky nemeckej mediálnej skupiny Redaktionsnetzwerk Deutschland, ktorá vydáva okrem iného listy Leipziger Volkszeitung alebo Hannoversche Allgemeine Zeitung.

Nové opatrenia okrem iného rozširujú počet takzvaných bezpečných krajín, ktorých občania nemajú na azyl nárok. Prvé deportácie neúspešných žiadateľov sa vďaka postupnej platnosti očakávajú už začiatkom budúceho týždňa.

Šéf úradu kancelárky Angely Merkelovej Peter Altmaier, ktorý je poverený koordináciou utečeneckej politiky, v piatok v relácii televízie ARD pripomenul, že nemeckým občanom bol daný sľub presadiť a zaviesť nové azylové zákony čo najrýchlejšie. „To sa teraz snáď dokonca o pár dní urýchli,“ povedal s tým, že by to bol dobrý signál verejnosti. „Ešte v tomto roku chceme zlepšiť a urýchliť odsun odmietnutých žiadateľov, ktorí nemajú nárok tu zostať,“ povedal Altmaier.

Podľa magazínu Der Spiegel sa s rozsiahlymi deportáciami počíta už budúci týždeň. Spolková vláda a spolkové krajiny údajne spracovávajú príslušné zoznamy. Nemecký parlament spomínané azylové zákony prijal pred týždňom. Podľa schváleného znenia začínajú nové opatrenia platiť dňom vyhlásenia zákona a vláda ich pôvodne chcela začať uplatňovať až začiatku novembra.

Doplnili zoznam bezpečných krajín

Prijaté opatrenia okrem iného zaraďujú Albánsko, Kosovo a Čiernu Horu na zoznam bezpečných krajín, na ktorom už sú aj všetky ostatné balkánske krajiny. Ak občania krajín z tohto zoznamu požiadajú v Nemecku o azyl, úrady ich automaticky odmietnu, takže bude možné vrátiť ich rýchlejšie do vlasti.

Balíček zákonov tiež v niektorých prípadoch umožňuje znížiť podporu, ktorú Nemecko utečencom vypláca. U ľudí, ktorí do krajiny práve prišli, by navyše mali finančnú podporu nahradiť vecné dávky. Zákony tiež majú zrýchliť procedúru vypovedania odmietnutých žiadateľov o azyl. Podľa poslednej oficiálnej prognózy nemeckej vlády by tento rok do Nemecka malo prísť 800-tisíc žiadateľov o azyl. Niektorí politici v minulosti hovorili o milióne utečencov, ale objavili sa neoficiálne odhady, že utečencov príde až 1,5 milióna.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #utečenci #tranzitné zóny