V Rusku sa šíri epidémia AIDS, vláda bije na poplach

Ruská vláda bije na poplach kvôli postupujúcej epidémii AIDS. Podľa vyhlásenia ministerky zdravotníctva Veroniky Skvorcovovej sa počet nakazených vírusom HIV môže v nasledujúcich piatich rokoch viac ako zdvojnásobiť, čím by sa situácia úplne vymkla kontrole. Premiér Dmitrij Medvedev rozhodol, že výdavky na boj s epidémiou sa v budúcom roku zvýšia o 20 miliárd rubľov.

23.10.2015 14:29
debata (178)

Medvedev v piatok kvôli rastúcemu počtu chorých zvolal do Moskvy zvláštne poradu, na ktorej konštatoval, že zdravotnícke štatistiky sú oproti nedávnej minulosti „oveľa horšie“. Rusko s šírením nebezpečného vírusu dlhodobo neúspešne bojuje, podľa úradných odhadov je nakazených vyše 800-tisíc Rusov, lieči sa však len necelá štvrtina z nich. OSN odhaduje počet ruských nositeľov vírusu HIV na viac ako 1,2 milióna.

„Pri zachovaní terajšej tendencie sa do roku 2020 počet chorých zvýši viac ako dvojnásobne, začne skutočná epidémia a situácia sa vymkne kontrole,“ varovala na zasadnutí ministerka Skvorcovová. Každoročne podľa nej počet chorých stúpa v Rusku o desať percent, k najviac postihnutým oblastiam patria Ural a Sibír.

Medvedev v reakcii na znepokojujúce čísla priznal, že v Rusku chýbajú účinné preparáty, čiastočne aj vplyvom obmedzenia objemu dovozových liekov. Premiér nariadil vláde, aby novú stratégiu boja s vírusom HIV prijala už budúci rok v apríli, nie až v novembri, ako sa plánovalo.

Schôdza bola podľa agentúry TASS dramatická, Medvedev na nej nešetril tvrdými slovami. „Prečo potrebujete na prípravu stratégie toľko času? Vari na to musíte mať rok? Skrátka teraz rozkazujem schváliť stratégiu do pol roka. Za tú dobu všetko dokončíte a oznámite výsledky,“ citovala ruská agentúra predsedu vlády.

Alarmujúcu chorobnosť sa zaviazala znížiť aj ruská pravoslávna cirkev. V vyhlásení dnes uviedla, že epidémiu AIDS nemožno zvládnuť distribúciou prezervatívov, ale „cností, vierou a vlastenectvom“.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #HIV #AIDS