Jaceňuk v Berlíne vyzval EÚ k ďalšej podpore ukrajinskej ekonomiky

Zmluva o vytvorení zóny voľného obchodu medzi Európskou úniou a Ukrajinou nadobudne platnosť podľa plánu 1. januára budúceho roka. V prejave na konferencii o nemecko-ukrajinskej hospodárskej spolupráci to v piatok v Berlíne vyhlásil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej nie je spolupráca EÚ s Kyjevom namierená proti Rusku.

23.10.2015 15:09
Ukrajina, Nemecko, Merkelová, Jaceňuk Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk si potriasajú rukou po konferencii v Berlíne.
debata (48)

Jaceňuk účastníkov konferencie informoval, že ekonomika jeho krajiny vykazuje „známky pozitívnej dynamiky“, k presadeniu potrebných reforiem však naďalej potrebuje pomoc zo zahraničia, v neposlednom rade z Nemecka.

Merkelová vyhlásila, že Nemecko v poslednej dobe do ukrajinskej ekonomiky investovalo 4,5 miliardy eur a nemecké firmy plánujú v investíciách pokračovať. Na tlačovej konferencii po rokovaní s Jaceňukom doplnila, že Nemecko vidí v Ukrajine významného hospodárskeho partnera. „Sme presvedčení, že Ukrajina má veľký potenciál vďaka veľmi dobre vzdelanej pracovnej sile a technologickým zručnostiam. Veríme preto, že je možné posilniť spoluprácu,“ povedala.

„Ukrajina však musí naďalej reformovať ekonomiku, bojovať s korupciou a obmedzovať vplyv oligarchov,“ upozornila predsedníčka nemeckej vlády. Investície do krajiny prídu len vtedy, ak budú existovať priaznivé podmienky, dodala. Nemecko je podľa nej pripravené Kyjevu v reformnom úsilí pomôcť.

Rozvoj obchodných stykov medzi Ukrajinou a EÚ podľa kancelárky nie je namierený proti ruským záujmom. „Chceme naopak, aby Ukrajina udržovala dobré hospodárske väzby na Európsku úniu, na Nemecko, ale zároveň aj na Rusko,“ vyhlásila Merkelová.

Plánovaný vstup zmluvy o zóne voľného obchodu v platnosti v poslednej dobe opakovane potvrdili aj únijné zdroje. Európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová v septembri konštatovala, že súbor praktických krokov k naplneniu zmluvy Brusel vyhotoví do novembra. Rusko podľa agentúry TASS počíta s tým, že bude súbežne uzavretá aj medzivládna dohoda medzi Ukrajinou, EÚ a Ruskom, ktoré je historicky najväčším obchodným partnerom Kyjeva. Po Rusku a Číne sa na tretie miesto radí práve Nemecko.

Merkelová s Jaceňukom rokovali tiež o bezpečnostnej situácii na východe Ukrajiny, kde panuje napätie medzi proruskými separatistami a ukrajinskými silami. „Momentálne je na východe Ukrajiny prímerie, čo je síce pozitívne, neznamená to však stabilitu. Ukrajina musí znovu získať kontrolu nad svojimi hranicami,“ povedala nemecká kancelárka.

Nemecko a Francúzsko sa podľa nej budú naďalej snažiť sprostredkovať rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré by konflikt v Donbasu vyriešili. Merkelová však zopakovala, že kým sa nepodarí plne uskutočniť mierovú dohodu z Minsku, zostanú v platnosti sankcie, ktoré Európska únia uvalila na Rusko.

Jaceňuk zdôraznil, že kľúčová pre riešenie situácie na východe Ukrajiny je dohoda z Minsku. „Nie je však možné vyberať z nej jednotlivé body. Ukrajina aj Rusko musia plniť dohodu ako celok,“ povedal.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Angela Merkelová #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina