V rámci prerozdelenia migrantov ponúkli krajiny len 854 miest

Členské krajiny Európskej únie zatiaľ ponúkli miesta pre prijatie len 854 migrantov. Informovala o tom hovorkyňa Európskej komisie (EK). Na základe schváleného systému kvót aj dobrovoľného prevzatie by sa ich pritom malo prerozdeliť 160-tisíc. V skutočnosti miesto pobytu zatiaľ zmenilo len 86 utečencov, ktorí už z Talianska dorazili do Švédska a Fínska.

23.10.2015 17:18
utečenci, migranti, eú, chorvátsko, hranice,... Foto: ,
Na chorvátsko-maďarskej hranici sa zhromažďujú tisícky migrantov.
debata (16)

Miesta pre okamžité prijatie menej ako deväťsto migrantov z Talianska a Grécka podľa hovorkyne Európskej komisie ponúklo zatiaľ len deväť členských krajín. Najviac voľných kapacít je k dispozícii vo Švédsku (300), Fínsku (200), Portugalsku (130) a Luxembursku (90). Desiatky miest už ponúklo tiež Španielsko (50), Francúzsko (40) a Belgicka (30). Desať migrantov môže okamžite prijať Nemecko a štyroch Litva. Veľká Británia, Dánsko a Írsko sa kvôli výnimkám z únijných zmlúv prerozdelenia migrantov nezúčastňujú.

Z Talianska na základe kvót na prerozdelenie migrantov v rámci EÚ odcestovalo zatiaľ len 38 ľudí do Švédska a 48 do Fínska, informovala ďalej hovorkyňa EK. Prvý let z Ríma sa uskutočnil 9. októbra, druhý túto stredu.

Nízky počet ponúkaných miest je podľa hovorkyne EK pochopiteľný, pretože sa vraj nedá naraz nájsť kapacity pre desaťtisíce ľudí. „Ako v každom procese, začiatky sú vždy najťažšie,“ dodala. Prerozdelenie migrantov je vraj „súčasť práva EÚ“ a musí sa realizovať. Európska komisia podľa hovorkyne má nástroje, ako plnenie presadiť.

Štáty únie cez odpor Českej republiky, Slovenska, Maďarska a Rumunska v septembri rozhodli o prerozdelení 120-tisíc utečencov čakajúcich v Taliansku a Grécku medzi ostatné krajiny EÚ. Spolu s dobrovoľným prevzatím 40-tisíc osôb, čo sa dohodlo na jar, sa tak plán teraz týka 160-tisíc Sýrčanov, Eritrejčanov a Iračanov, ktorí majú veľkú šancu azyl v Európskej únii skutočne získať.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #kvóty #migranti