Servery vyšetrovateľov tragédie letu MH17 napadli hackeri

Holandský bezpečnostný úrad (OVV), ktorý vyšetruje tragédiu malajzijského lietadla na východe Ukrajiny, sa stal terčom kybernetických útokov. Informáciu podľa denníka De Volkskrant potvrdila hovorkyňa úradu. Cieľom počítačových pirátov bolo pravdepodobne získať správu o výsledkoch vyšetrovania pádu lietadla, na palube ktorého zahynulo v polovici minulého júla 298 ľudí.

23.10.2015 17:46
debata (52)

„Útok sme zaznamenali, ale nemáme žiadny dôkaz, že by sa podaril,“ uviedla hovorkyňa OVV Sara Vernooijová. Podrobnosti k páchateľom útoku či spôsobu napadnutia serveru vyšetrovacieho úradu však hovorkyňa oznámiť nechcela.

Podľa informácií spoločnosti Trend Micro, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou, podnikla počítačový útok skupina Operation Pawn Storm (OPS), ktorá sa zameriava na získavanie dôverných politických a hospodárskych informácií. S najväčšou pravdepodobnosťou je zložená z „ruských špiónov“, uviedla Trend Micro.

Rovnaká skupina už v minulosti údajne napadla servery Bieleho domu, ukrajinských aktivistov, členov sýrskej opozície a niekoľkých európskych vlád. „Ruskí hackeri“ z OPS vraj stoja aj za aprílovým útokom na medzinárodnú frankofónnu televíziu TV5Monde. Washington tvrdí, že skupinu zrejme podporuje ruská vláda.

Dva útoky na servery OVV sa podľa agentúry AFP odohrali 28. septembra a 14. októbra. Správu o výsledkoch vyšetrovania tragédie letu MH17 holandský úrad zverejnil 13. októbra. Malajzijské lietadlo podľa nej vlani nad Donbasom zostrelila raketa Buk ruskej výroby odpálená z východnej Ukrajiny.

Holandská správa sa zaoberá len príčinami katastrofy, o vinníkovi má neskôr rozhodnúť súbežné policajné vyšetrovanie. Podľa niektorých tvrdení používali ruské rakety zem-vzduch typu Buk povstalci, vo výzbroji ju však má aj ukrajinská a ruská armáda.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #hackeri #Holandsko #MH17