Lekárov bez hraníc vyhostili z doneckej oblasti

Medzinárodnú organizáciu Lekári bez hraníc (MSF) vykázali zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny. Podľa rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa / Rádio Sloboda (RFE / RL) o tom informovali tamojší proruskí povstalci.

23.10.2015 21:37
debata (44)

Už na konci septembra sa museli Lekári bez hraníc stiahnuť aj z Luhanskej ľudovej republiky, druhého regiónu, ktorý ovládajú proruskí separatisti.

Operačný riaditeľ MSF Bart Janssens rozhodnutie označil za znepokojujúce a nejasné. Podľa ukrajinských médií pracovníci MSF väčšinou pracovali v doneckej nemocnici na liečbu tuberkulózy a vo väzniciach. V Luhansku povstalci MSF vinili z nezákonného skladovania psychotropných látok, ktoré vraj neboli schválené v Rusku, ani na Ukrajine.

Informáciu o zrušení akreditácie MSF v Donecku potvrdil aj riaditeľ Lekárov bez hraníc v Českej republike Pavel Gruber. „Lekári bez hraníc dostali písomné oznámenie o tom, že im humanitárna komisia samozvanej Doneckej ľudovej republiky odoberá povolenie pracovať na jej území. Komisia svoje rozhodnutie nijako nevysvetlila,“ povedal Gruber.

„Toto rozhodnutie nás silne znepokojilo, tisíce pacientov tak zostanú bez prístupu k životne potrebnej zdravotnej starostlivosti. Okrem iného Lekári bez hraníc pokrývali 77 percent dodávok inzulínu pre ľudí s cukrovkou a 90 percent materiálu potrebného pre dialýzu. Nedostatok týchto životne dôležitých liekov spôsobí tisícom ľudí závažné komplikácie . Fakt, že našich pacientov musíme opustiť zo dňa na deň, je pre nás eticky neprijateľný,“ dodal Gruber.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donecko #Lekári bez hraníc (MSF)