IS sa prihlásil k atentátu pri egyptských pyramídach

Radikálna skupina Islamský štát sa prihlásila k útoku na egyptskú políciu pri hoteli neďaleko pyramíd v Gíze. Informovala o tom agentúra AFP. Nastražená bomba v piatok explodovala v okamihu, keď sa ju polícia snažila zneškodniť, a zranila štyroch ľudí.

24.10.2015 09:40
debata (5)

Podozrivý predmet na chodníku pred hotelom Le Méridien, ktorý leží asi len kilometer a pol od známych pyramíd v Gíze, objavili príslušníci súkromnej ochranky. Pri pokuse bombu zneškodniť utrpeli zranenia dvaja z nich a tiež dva privolaní policajti. Stav jedného z policajtov je vážny.

Vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach sa k nastraženiu bomby prihlásila organizácia Islamský štát, ktorá uviedla, že tým chcela potrestať „odpadlíkov slúžiacich u polície“. Islamisti v piatok zaútočili na príslušníkov egyptskej polície tiež na Sinajskom polostrove, kde je ich aktivista najvyššia. Pri výbuchu bomby pri meste Aríš zahynul podľa ministerstva vnútra jeden policajt a traja utrpeli zranenia.

Teroristické útoky v Egypte niekoľko rokov uskutočňuje predovšetkým skupina Ansar Bajt al-Makdis, ktorá sa nedávno prihlásila k IS a premenovala sa na Sinajskú provinciu. Zmenou názvu chcela zdôrazniť svoju príslušnosť k samozvanému chalifátu, ktorý IS na dobytých územiach v Iraku a Sýrii vyhlásil vlani v júni.

Egyptskí islamisti sú nespokojní s režimom prezidenta Abdal Fattaha Sísího, ktorý sa dostal k moci po zvrhnutí islamistov Muhammada Mursího v júli 2013. Od tej doby na Sinaji zabili stovky osôb, ďalšie desiatky ľudí zavraždili v Káhire aj iných mestách.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát #pyramídy v Gíze