Pri nepokojoch v Prištine sa zranili traja ľudia

Pri nočných nepokojoch v kosovskej metropole Priština utrpeli zranenia dvaja demonštranti a policajt. K incidentom došlo deň po tom, čo opozícia na protest proti dohodám vlády so Srbskom a Čiernou Horou rozohnala parlament slzotvorným plynom, uviedla agentúra AP.

24.10.2015 11:39
debata (4)

Stovky stúpencov opozície hádzali pred budovou parlamentu zápalné bomby a iné predmety. Polícia informovala, že zatkla desať demonštrantov.

Poslanci z dvoch vládnych strán sa po piatkovom prerušení zasadania parlamentu presunuli na iné miesto v budove, ale bez opozície.

Dohoda, sprostredkovaná Európskou úniou, okrem iného dáva kosovským oblastiam so srbskou väčšinou obyvateľov širšie právomoci. Opozícia v Kosove sa pokúša prinútiť vládu, aby od dohody odstúpila, pretože podľa nej ohrozuje ťažko získanú zvrchovanosť Kosova.

Opozičný blok zostavený z hnutia Vetëvendosje (Sebaurčenie), Aliancie budúceho Kosova (AAK) a Iniciatívy pre Kosovo (NISMA) vyhlásil, že bude narušovať činnosť parlamentu, pokým vláda neodvolá túto dohodu – ako aj ďalšiu, vymedzujúci hranice s Čiernou Horou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #demonštranti