Bulharsko, Srbsko a Rumunsko sú pripravené zatvoriť hranice

Bulharsko, Srbsko a Rumunsko sú pripravené uzavrieť svoje hranice, pokiaľ s cieľom zastaviť príliv migrantov do svojich krajín k podobnému kroku pristúpia aj Nemecko a Rakúsko. Po stretnutí so svojím srbským a rumunským náprotivkom v Sofii to v sobotu uviedol bulharský premiér Bojko Borisov. Štáty ležiace na takzvanej balkánskej trase by mali v záujme zmiernenia migračnej krízy spoločne hľadať riešenia na nedeľnej schôdzke v Bruseli.

24.10.2015 13:58
utečenci, Chorvátsko, Slovinsko Foto: ,
Migranti prechádzajú popri kaplnke po prekročení chorvátsko-slovinskej hranice.
debata (21)

„Ak Nemecko a Rakúsko uzavrú svoje hranice, sme pripravení zabrániť tomu, aby sa z našich troch krajín stali nárazníkové zóny. Sme pripravení uzavrieť hranice,“ uviedol Borisov po stretnutí s rumunským premiérom Victorom Pontom a srbským premiérom Aleksandrom Vučićom.

Na nedeľu pozval predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker do Bruselu zástupcov krajín Európskej únie i nečlenských štátov, ktoré ležia na takzvanej balkánskej trase. Výsledkom summitu by malo byť zlepšenie vzájomnej spolupráce príslušných krajín. Juncker už v piatok rozoslal účastníkom nedeľného rokovania 16-bodový plán ako to dosiahnuť.

„Postihnuté krajiny by nemali hovoriť len jedna o druhej, ale mali by hovoriť jedna s druhou,“ stojí podľa agentúry DPA v návrhu. Podľa návrhu by mali vlády príslušných krajín do 24 hodín menovať svojich zástupcov pre koordináciu riešenia otázok súvisiacich s migračnou krízou. Bez otáľania by si mali vlády tiež poskytovať informácie o aktuálnom pohybe migrantov. Ustať by mala tiež prax, kedy krajiny prepravujú utečencov k hraniciam svojich susedov bez ich predchádzajúceho povolenia.

Európska komisia v pláne uznesení navrhuje tiež vyslať nové misie agentúry Frontex na hranicu Grécka s Macedónskom a Albánskom. Pohraničníci by tu mali registrovať utečencov, pri ktorých sa to nepodarilo už na území Grécka.

Nedeľného stretnutia by sa mali zúčastniť čelní predstavitelia Nemecka, Rakúska, Maďarska, Slovinska, Chorvátska, Rumunska, Bulharska, Grécka a nečlenských krajín Srbska a Macedónska.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Rumunsko #Bulharsko #utečenci #balkánska trasa