Rusko je pripravené podporiť náletmi sýrsku opozíciu

Rusko je pripravené v Sýrii podporiť vzdušnými údermi aj Slobodnú sýrsku armádu a spolupracovať s ďalšími opozičnými skupinami, ktoré sa presvedčivo postavia proti terorizmu. Podľa ruských agentúr to povedal minister zahraničia Sergej Lavrov.

24.10.2015 14:09
debata (166)

Zároveň zdôraznil potrebu parlamentných a prezidentských volieb ako súčasti politického riešenia sýrskej krízy. Moskovské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské lietadlá uskutočnili od začiatku operácie v Sýrii 30. septembra 934 štartov a zničili 819 povstaleckých cieľov, informovala agentúra Interfax.

Podľa agentúry TASS Lavrov povedal, že ruská strana je pripravená spolupracovať „s vlasteneckou opozíciou v Sýrii a tiež podporovať zo vzduchu takzvanú Slobodnú sýrsku armádu“. „A to napriek tomu, že nám odmietajú poskytovať informácie o tom, kde sa nachádzajú teroristi a kde sily vlasteneckej opozície,“ podotkol Lavrov.

Rusko chce zohľadňovať záujmy celej Sýrie, nielen samotného prezidenta Assada či opozície, vyhlásil Lavrov v televíznom vystúpení. „A pre Sýriu je dôležité, aby tam bola pokojná situácia, aby čo možno najskôr skončila vojna a aby teroristi nezískali šancu chopiť sa moci v Damasku či v inej časti Sýrie,“ vyhlásil šéf ruskej diplomacie.

„Externí hráči nemôžu nič rozhodovať za Sýrčanov. Musíme ich prinútiť k vypracovaniu plánu pre ich krajinu, v ktorom budú dobre chránené záujmy všetkých náboženských, etnických a politických skupín,“ povedal Lavrov.

166 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Sergej Lavrov