Erdogan obvinil Kurdov, že chcú ovládnuť sever Sýrie

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil kurdských bojovníkov, že si chcú privlastniť severné regióny Sýrie. V prejave na juhu Turecka konštatoval, že Ankara takýto vývoj nikdy nepripustí. Erdogan reagoval na správy o tom, že Kurdi sa rozhodli okolo dobytého severosýrskeho mesta Tall Abjad vytvoriť novú provinciu pod vlastnou správou.

24.10.2015 17:47
debata (38)

„Jediné, o čo im ide, je ovládnuť celý sever Sýrie,“ obvinil Erdogan kurdské vedenie, ktoré Turecko považuje za bezpečnostnú hrozbu. „Za žiadnych okolností nedovolíme, aby sa sever Sýrie stal obeťou ich plánov. Podobný krok by bol ohrozením tureckej bezpečnosti,“ do­dal.

Tall Abjad, ktorý leží na sýrsko-tureckej hranici, sa dostal pod kontrolu Kurdov v júni, keď boli z mesta vytlačení bojovníci Islamského štátu. Kurdi do mesta prenikli s podporou amerického letectva. Minulý týždeň miestna kurdská samospráva vyhlásila v meste a jeho okolí „autonómiu“.

V Sýrii žijú asi dva milióny Kurdov a obývajú hlavne sever a severovýchod štátu. Najviac je ich v provincii Hasák a v okolí miest Kobani a Afrín.

Sýrska vláda prišla v bojoch proti opozícii a tiež proti islamským radikálom o značné časti územia na východe a severe štátu. Kurdi sa potom v bojoch proti extrémistom stali hlavnými spojencami medzinárodnej koalície.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi #Recep Tayyip Erdogan