Poľsko rozdelené na dve Poľky

Zápas o premiérske kreslo je v Poľsku prvý raz ženskou záležitosťou. Poliaci v nedeľu rozhodnú, či ich krajine bude vládnuť ďalej Ewa Kopaczová zo stredopravicovej proeurópskej Občianskej platformy, alebo ju vystrieda favorizovaná vyzývateľka Beata Szydlová z národne konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť.

25.10.2015 16:00
debata (4)
Favorizovaná kandidátka na premiérku Beata... Foto: SITA/AP, Czarek Sokolowski
Poľsko, voľby, Beata Szydlová Favorizovaná kandidátka na premiérku Beata Szydlová.

Občianska platforma viedla krajinu dve volebné obdobia po sebe, podľa prieskumov však má v nedeľňajších parlamentných voľbách k víťazstvu výrazne bližšie Právo a spravodlivosť, strana niekdajšieho premiéra Jarosława Kaczyńského. Tento ultrakonzervatívny politik vie, že pre averziu, ktorú vyvoláva vo veľkej časti verejnosti, by ako volebný líder neuspel, preto tento rok už druhý raz za seba nastrčil prijateľnejšieho náhradníka.

V májových prezidentských voľbách mu jeho ťah vyšiel, keď málo známy europoslanec Andrzej Duda nečakane vyhral prezidentské voľby a dnes je z neho najobľúbenejší politik Poľska. Úspešnú taktiku šéf Práva a spravodlivosti zopakoval s neopozeranou tvárou svojej straníckej podpredsedníčky. Hoci o nej jej neprajníci hovoria ako o Kaczyńskom v sukni, Szydlová sa v kampani snažila presvedčiť voličov, že nie je len bábkou v cudzích rukách. Mimochodom, podobný problém riešila aj jej hlavná rivalka Kopaczová, ktorá sa už rok usiluje vystúpiť z tieňa svojho predchodcu na čele vlády i strany, súčasného predsedu Európskej rady Donalda Tuska.

V konzervatívnom Poľsku by sa paradoxne mohli tešiť feministky, pretože je takmer úplne isté, že krajinu opäť povedie žena. V predvolebnom televíznom dueli obe kandidátky neváhali zahrať aj na ženskú strunu. Kopaczová svojej súperke položila napríklad otázku k téme zmeny veku začiatku povinnej školskej dochádzky: „Prečo nedovolíte našim deťom konkurovať deťom v Európe, kde chodia do školy ako šesťročné? Sú rovnako múdre." Vyzývateľka dosluhujúcej premiérke neostala nič dlžná a emotívne podotkla: „Myslím si, že poľské deti sú najúžasnejšie na svete. V ničom im nebránim. Chcem len, aby rodičia mohli rozhodovať.“

Súčasná premiérka Ewa Kopaczová. Foto: SITA/AP, Alik Keplicz
Poľsko, voľby, Ewa Kopaczová Súčasná premiérka Ewa Kopaczová.

Kopaczová protikandidátke vyčítala aj negatívny názor na otázky spolufinancovania umelého oplodnenia či odmietavý postoj k novelizovanému zákonu proti násiliu páchanému na ženách: "Poliaci, táto žena niekoľkokrát hlasovala proti právam žien! Ste zástankyňou zavedenia náboženskej republiky v našej krajine.“

Spomínaná debata zvrat nepriniesla. Občianska platforma ostáva po prehratých prezidentských voľbách v režime standby a spolieha sa na hlasy voličov, ktorí sa Práva a spravodlivosti boja ako čert svätenej vody. Szydlová zase stavila na popularitu Dudu, keď hovorí o potrebe silného prezidenta, pri ktorom by vláda v záujme silného a bezpečného Poľska plnila pomocnú úlohu.

Otázky bezpečnosti krajiny sú v Poľsku pred voľbami mimoriadne aktuálne, poskytujú totiž priestor na vyjadrovanie najrôznejších emócií od strachu až po patriotizmus. Popri tradične napätých vzťahoch s Ruskom však v kampani rezonovala aj horúca téma utečencov. V otázke, či utečencov prijímať, alebo nie, sú Poliaci rozdelení zhruba na polovicu, čo približne kopíruje podiel proeurópských a národne konzervatívnych voličov. Kým Kaczyński varoval, že imigranti prinesú do krajiny choroby a premenia kostoly na mešity, premiérka Kopaczová argumentovala, že ak Poľsko očakáva v prípade vyostrenia konfliktu v susednej Ukrajine solidaritu Európy, musí byť aj ono solidárne s Európou a prevziať časť bremena.

Je jasné, že Poliaci chcú zmenu, no chýbajúce nové politické osobnosti spôsobujú, že si v poslednej dekáde moc na striedačku delia Právo a spravodlivosť a Občianska platforma, na čom ani nadchádzajúce voľby nič nezmenia. Otázne je len to, ktoré menšie strany sa ešte do parlamentu dostanú, aby s nimi Szydlová či Kopaczová mohli vytvoriť koaličnú vládu. Do ich súboja by rada zasiahla aj ďalšia žena, Barbara Nowacká, volebná líderka Zjednotenej ľavice, podľa prieskumov tretieho najsilnejšieho zoskupenia. Nowacká brojí za vytvorenie koalície na obranu proeurópskeho kurzu Poľska a proti Kaczyńského zámeru nastoliť v krajine režim podľa vzoru maďarského premiéra Viktora Orbána.

Aj zo stredoľavicového politického spektra však zaznievajú varovné hlasy pred odstavením predpokladaného volebného víťaza od moci. Adrian Zandberg, líder novej hipstersko-ľavicovej strany Spoločne, sa napríklad obáva, že by to národných konzervatívcov iba posilnilo. „Žiaľ, dopadlo by to nedobre, lebo do roka či do dvoch by sa Právo a spravodlivosť vrátilo,“ povedal v televíznej debate volebných lídrov, v ktorej svojimi vyjadreniami zatienil nie veľmi výrazné favoritky. Internetom sa medzi Poliakmi okamžite začal šíriť žart, že z debaty, do ktorej nováčik Zandberg išiel s úlohou, aby sa popri premiérke Kopaczowej a jej vyzývateľke Szydlovej neukázal ako idiot, napokon vyšiel ako víťaz.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #voľby #Ewa Kopaczová #Beata Szydlová