V predvečer volieb sa v Donbase znovu ozýva streľba

Donbaskí povstalci a velenie ukrajinskej armády v sobotu ohlásili čiastočné obnovenie bojov v Donbase. Podľa Kyjeva separatisti zaútočili pri meste Avdijivka severne od Donecka, vzbúrenci obvinili armádu z ostreľovania neďalekej obce Spartak. Straty na životoch zatiaľ nie sú hlásené.

24.10.2015 21:13
debata (42)

Velenie ukrajinskej protipovstaleckej operácie v komuniké oznámilo, že „teroristi“ popoludní ostreľovali z ručných zbraní a granátometov armádne pozície južne od Avdijivky, teda neďaleko severného predmestia Donecku, kadiaľ prechádza frontová línia. Podľa povstaleckej agentúry DAN armáda z mínometov zaútočila na obec Spartak, ktorá leží v susedstve. Útok podľa vzbúrencov trval do večerných hodín.

Ukrajinská strana podľa agentúry Unian o prestrelkách informovala pozorovateľskú misiu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). O nasadení tankov a diel, ktoré by mali byť už z frontu stiahnuté, sa správy nezmieňujú.

Na Ukrajine v nedeľu prebehnú ostro sledované komunálne voľby, ktoré komentátori považujú nielen za signál o politických náladách v krajine sužovanej vojnou, ale aj za meradlo stability ukrajinského politického systému. V donbaských okresoch kontrolovaných separatistami sa z rozhodnutia Kyjeva voľby neuskutočnia.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Donbas