Slovinsko čelí tisícom utečencov, očakáva okamžité kroky EÚ

Už viac ako 9-tisíc migrantov prekročilo od dnešnej polnoci hranicu z Chorvátska do Slovinska. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala agentúra DPA. Od minulej soboty, kedy sa Slovinsko stalo novou tranzitnou krajinou na takzvanej balkánskej trase, už cez neho prešlo viac ako 58-tisíc ľudí. V Nemecku nadobudli účinnosť nové prísnejšie azylové zákony.

24.10.2015 22:02
debata (47)

Slovinské vedenie v sobotu vyzvalo Európsku úniu, aby prijala „okamžité opatrenia“ na zastavenie prúdu migrantov. Premiér Miro Cerar vo vyhlásení konštatoval, že reakcia EÚ musí byť bezodkladná a operatívná. Podľa slovinského premiéra by sa malo rozhodnúť na nedeľnom summite desiatich štátov strednej a juhovýchodnej Európy, na ktorom bude prítomný šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Ešte dôraznejšie slová ako premiér zvolil neskôr slovinský prezident Bohut Pahor. Pohrozil, že ak nedeľný summit v Bruseli neprinesie prijateľné riešenie prisťahovaleckej krízy, neveľká alpská krajina bude jednať sama. „Slovinsko sa nemôže stať zónou, v ktorej sa utečenci nahromadia v prípade, že Rakúsko a Nemecko zatvoria hranice. Naša krajina si s tým neporadí,“ citovala hlavu štátu slovinská agentúra STA.

Pahor neupresnil, aké kroky by Slovinsko mohlo podniknúť. Agentúra AP s odvolaním sa na slovinskej politiky napísala, že Ľubľana by mohla postaviť plot na hranici s Chorvátskom. Asi 1 500 migrantov prespalo z piatka na sobotu v táboroch v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko. V ranných hodinách úrady začali s ich prepravou k nemeckej hranici. V jednom zo záchytných zariadení držali v piatok podľa denníka Kleine Zeitung niektorí migranti hladovku. Chceli si tak vraj vynútiť rýchlejšiu cestu ďalej do Nemecka.

Správanie Rakúska v migračnej kríze kritizoval v rozhovore poskytnutom denníku Bild bavorský minister financií Markus Söder. „Spôsob, akým utečencov do Nemecka nechávajú len tak bez všetkého prejsť, je neprijateľný,“ uviedol. Podľa neho by nemecké úrady mali zadržaných migrantov posielať späť Rakúsku, aby si tým vynútilo dodržiavanie platných pravidiel.

V Nemecku v sobotu nadobudli účinnosť nové sprísnené azylové zákony. Opatrenia okrem iného rozširujú počet takzvaných bezpečných krajín, ktorých občania nemajú na azyl nárok, a to o Albánsko, Kosovo a Čiernu Horu. Prvé deportácie neúspešných žiadateľov sa očakávajú už začiatkom budúceho týždňa. Nemecký Spolkový snem spomínané azylové zákony prijal pred týždňom a pôvodne mali začať platiť až 1. novembra.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #Slovinsko #utečenci #migranti