Sýrska opozícia odmietla spolupracovať s Ruskom v boji proti IS

Sýrska národná koalícia, zahŕňajúca aj Slobodnú sýrsku armádu (FSA), odmietla spolupracovať s Ruskom v boji proti organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom v sobotu panarabská televízia al-Arabíja.

25.10.2015 10:06
debata (210)

„Rusko chce s nami spolupracovať a zároveň je oddané Asadovi,“ citovala televízia podplukovníka FSA Ahmada Saúda. „Mali by ju (FSA) prestať bombardovať,“ dodal Samír Našár, člen Sýrskej národnej koalície.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v sobotu uviedol, že Moskva je pripravená spolupracovať so sýrskou vlasteneckou opozíciou a poskytnúť leteckú podporu FSA. A to aj napriek tomu, že „nám neposkytujú informácie, kde sa podľa Američanov nachádzajú teroristi a kde vlastenecká opozícia“, citovala Lavrova agentúra TASS.

Pretrvávajúci nesúhlas USA koordinovať svoju leteckú kampaň s Ruskom označil Lavrov za „veľkú chybu“. Šéf ruskej diplomacie taktiež zdôraznil potrebu usporiadania parlamentných a prezidentských volieb v Sýrii ako súčasť politického riešenia krízy. Podľa Lavrova existuje nádej, že v dohľadnej budúcnosti dôjde k pokroku v politickom procese. Poznamenal, že už ďalšie krajiny začínajú lepšie chápať situáciu v Sýrii.

Ruské ministerstvo obrany v sobotu bilancovalo, že od začiatku operácie v Sýrii 30. septembra uskutočnili 934 bojových letov a zničili 819 cieľov militantov.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #IS