V ukrajinskom Mariupole sa voľby kvôli nezrovnalostiam nekonajú

V Mariupole, ktorý je posledným veľkým mestom na proruskom separatistickom východe Ukrajiny, ktorá je pod kontrolou Kyjeva, sa v nedeľu komunálne voľby konať nebudú. Podľa informácií ruských médií sú dôvodom nezrovnalosti s hlasovacími lístkami. Z rovnakého dôvodu nezačalo hlasovanie ani v Krasnoarmijsku. Ukrajinský prezident Petro Porošenko podľa agentúry AFP obvinil z "podkopania" miestnych volieb proruskú opozíciu.

25.10.2015 11:42
debata (32)

Novinár AFP informuje z miesta, že v centre Mariupolu sú dvere do volebných miestností zatvorené. „Volebné miestnosti sa neotvorili, pretože hlasovacie lístky do nich neboli privezené. Je nutné odložiť termín hlasovania, pretože lístky boli vytlačené s vážnymi nedostatkami,“ povedala agentúre AFP členka mestskej volebnej komisie Natalija Kaščijová.

Volebné lístky vytlačili v tlačiarni kontrolovanej oligarchom Rinatom Achmetovom, bývalým finančníkom proruského prezidenta Viktora Janukoviča, zosadeného vo februári 2014 po troch mesiacoch násilne potlačených proeurópskych protestov. „Je nutné vytlačiť nové hlasovacie lístky v nezávislej tlačiarni,“ zdôraznila Kaščijová.

Podľa správy agentúry RIA-Novosti sa členovia mestskej volebnej komisie v Mariupole v sobotu obrátili na ústrednú volebnú komisiu v Kyjeve so žiadosťou odložiť nedeľné hlasovanie na iný termín kvôli nezrovnalostiam na vytlačených lístkoch. Podľa televízie 112 Ukrajina poradca ministra vnútra Zorjan Škyrjak vyhlásil, že voľby do miestnych správnych orgánov sa v Mariupole nemôžu konať kvôli nemožnosti technicky zorganizovať proces hlasovania. Poukázal najmä na to, že vo volebných miestnostiach nie sú k dispozícii hlasovacie lístky, v jednej z nich bol údajne na zemi nájdený roztrhaný balíček s lístkami.

Strana ukrajinského prezidenta Porošenka obvinila proruskú opozíciu z „podkopávaním volieb“ v polmiliónovom Mariupole. „Opozičný blok, ktorý je nástupcom Janukovyčovej Strany regiónov, ešte stále nepochopil, ako zorganizovať čestné voľby,“ uviedol Porošenkov blok v vyhlásení. „Ich deštruktívny a nezodpovedný postoj nesmie pripraviť obyvateľov Mariupolu o právo hlasovať.“ Prezidentova strana bude iniciovať odklad volieb na „15. novembra alebo na iné blízke dátum,“ uvádza sa ďalej vo vyhlásení.

Ukrajinci majú v komunálnych voľbách vybrať okolo 150-tisíc zastupiteľov miestnych samospráv, radných oblastných centier a primátorov veľkých miest. Hoci ide o miestne voľby, podľa analytikov bude výsledok dôležitým signálom o náladách verejnosti po upokojení situácie na východe krajiny, kde boje s oddielmi separatistov trvali poldruha roka a vyžiadali si 8-tisíc mŕtvych.

V samotnom Donbase, presnejšie v „ľudových republikách“ vytvorených separatistami, sa hlasovať nebude, komunálne voľby tam budú usporiadané v osobitnom režime v prvej polovici budúceho roka. Z volebného procesu bol vyradený aj Krymský polostrov okupovaný a anektovaný vlani Ruskom.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Ukrajina