Asad je pripravený zorganizovať voľby a zúčastniť sa na nich

Sýrsky prezident Bašár Asad je pripravený zorganizovať prezidentské a parlamentné voľby v Sýrii a zúčastniť sa ich, ak bude si to priať sýrsky ľud. Usporiadanie volieb ale podmienil predchádzajúcom "oslobodením" krajiny od bojovníkov radikálnej skupiny Islamský štát (IS).

25.10.2015 12:01
Sýria, Bašar Asad, Baššár al-Asad, Foto:
Sýrsky prezident Bašár Asad.
debata (96)

Eliminácia „teroristických skupín“ povedie k politickému riešeniu, o ktoré sa usilujú Sýria a Rusko, povedal prezident pri nedeľnom stretnutí s delegáciou ruských poslancov v Damasku podľa sýrskej agentúry SANA. Za teroristov považuje Asadova vláda zvyčajne všetky skupiny, ktoré bojujú proti jej režimu.

„Je pripravený usporiadať voľby za účasti všetkých politických síl, ktoré si želajú, aby Sýria prosperovala,“ ale až keď bude Sýria „oslobodená“ od džihádistov zo skupiny IS, povedal agentúre RIA-Novosti poslanec Alexander Juščenko, ktorý sa s ďalšími ruskými zákonodarcami a osobnosťami zúčastnil asi 90-minútového stretnutia s Asadom.

Ďalší člen ruskej delegácie, poslanec Dmitrij Sablin, agentúre TASS povedal, že Asad pri schôdzke v prezidentskej rezidencii ocenil efektívnosť ruskej vojenskej operácie v Sýrii, ktorá podľa neho prekračuje očakávania.

V sobotu ruský minister zahraničia Sergej Lavrov vyhlásil, že je načase pripravovať sa na voľby v Sýrii. Postoj západných štátov sa, zdá sa, mení a obracia sa k „správnejšiemu chápaniu“ situácie v Sýrii, povedal Lavrov. Šéf ruskej diplomacie zároveň oznámil, že ruské sily v Sýrii sú pripravené poskytovať vzdušné krytie opozičným silám bojujúcim proti Islamskému štátu. Takéto oznámenie zaznelo z Moskvy prvýkrát, pripomenula agentúra AFP.

Ruská parlamentná delegácia pricestovala do Damasku v piatok. Priviezla so sebou humanitárnu pomoc v podobe liekov a detskej výživy. Tento týždeň už bol Asad tiež v Moskve na rokovaní s prezidentom Vladimirom Putinom.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Sýria #Bašár al-Asad