Blair: Invázia do Iraku prispela k vzostupu Islamského štátu

Americká invázia do Iraku v roku 2003 je spoluzodpovedná za vzostup radikálnej organizácie Islamský štát (IS). V rozhovore poskytnutom americkej televíznej stanici CNN to uviedol bývalý britský premiér Tony Blair a za niektoré vtedajšie chyby Londýna sa zároveň ospravedlnil. Okrem USA sa vpádu do Iraku a zvrhnutia režimu Saddáma Husajna zúčastnila hlavne britská armáda vyslaná Blairovou vládou.

25.10.2015 13:22
Tony Blair Foto: ,
Bývalý britský premiér Tony Blair.
debata (128)

Podľa Blaira je na tvrdenie, že invázia do Iraku viedla k vzostupu radikálnej organizácie, ktorá teraz ovláda rozsiahle oblasti na severe Iraku a severe a východe Sýrie, „zrnkom pravdy“. „Samozrejme nemožno povedať, že tí z nás, ktorí odstránili Saddáma v roku 2003, nenesú žiadnu zodpovednosť za situáciu v roku 2015,“ povedal bývalý premiér.

Výraznú úlohu však podľa Blaira zohrala aj takzvaná arabská jar, teda séria ľudových revolúcií, ktoré sa v roku 2011 prehnali arabským svetom a spôsobili pád autoritatívnych režimov napríklad v Tunisku, Egypte či Líbyi. Tieto udalosti vytvorili nestabilné prostredie v arabskom svete a umožnili vzostup islamizmu, uviedol Blair. Vinu na vzostupe IS podľa neho nesie aj „sektárska“ politika predchádzajúcich irackých vlád.

Blairovo rozhodnutie zapojiť sa po boku USA do vojny proti Saddámovmu režimu, ktoré bolo založené na nesprávnom tvrdení o existencii zbraní hromadného ničenia v skladoch irackého vládcu, ešte niekoľko rokov po vojne rozdeľuje verejnú mienku. V roku 2010 prispelo tiež k porážke labouristickej strany v parlamentných voľbách.

Blair však trvá na tom, že zvrhnutie Saddáma Husajna bolo správne. Ak by k nemu Západ nepristúpil, hrozil by podľa neho Iraku sýrsky scenár. Ospravedlnil sa však za chyby v plánovaní povojnového usporiadania blízkovýchodnej krajiny. „Spravodajské informácie, ktoré sme dostali, boli chybné,“ povedal Blair. „Ospravedlňujem sa tiež za niektoré chyby v plánovaní, predovšetkým za omyl v porozumení tomu, čo sa stane, keď zvrhneme (v Iraku) režim,“ dodal.

V Iraku v rokoch 2003 až 2009 zahynulo 179 britských vojakov. Komisia vyšetrujúca účasť Británie vo vojne začala pracovať v roku 2009, zatiaľ však nezverejnila žiadne výsledky svojej činnosti.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #Islamský štát #Tony Blair