Na summite k téme balkánskej trasy padali tvrdé slová

Neobvykle priame a tvrdé slová, vrátane tých na adresu Európskej komisie, volili niektorí európski premiéri pri príchode na nedeľné bruselské rokovania o balkánskej migračnej trase. Minisummit vrcholných predstaviteľov krajín v oblasti zvolal v polovici týždňa šéf komisie Jean-Claude Juncker s cieľom rýchlo dohodnúť konkrétne opatrenia, ako pred nadchádzajúcou zimou riešiť krízovú situáciu s desaťtisícami utečencov prechádzajúcimi oblasťou v snahe dostať sa na západ kontinentu.

25.10.2015 17:19
Merkelová, Orbán Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a maďarský premiér Viktor Orbán na summite v Bruseli.
debata (71)

„Teraz ide o Európu. Ak neurobíme spoločne všetko, čo bude možné, obávam sa, že to bude začiatok konca EÚ,“ varoval pri príchode slovinský premiér Miro Cerar.

Zatiaľ čo grécky premiér Alexis Tsipras hovoril o potrebe zdieľania zodpovednosti, jeho kolegovia volali predovšetkým po tom, aby Gréci zlepšili ochranu svojej námornej hranice. „Svoje záväzky splníme načas,“ reagoval pri príchode Tsipras a pripomenul vznik takzvaných hotspotov k registrácii migrantov.

„Prišiel som diskutovať. Nie prijať nejaké závery, ktoré nikam nevedú, v zásade nemajú zmysel a nijako krajiny nezaväzujú,“ vyhlásil chorvátsky premiér Zoran Milanović. Návrh záverečného vyhlásenia schôdzky, ktorý má ČTK k dispozícii, okrem iného uvádza, že krajiny sa zdržia presúvania utečencov k iným hraniciam bez súhlasu ďalšieho štátu. Politika „posúvania“ migrantov nie je prijateľná.

„Nie je v tom žiadne riziko. V tom reťazci sme až štvrtí. Celá tá definícia je zbytočná,“ podotkol Milanović. Nedeľné stretnutie tak podľa neho bude pravdepodobne len „príjemnou nedeľnou debatou“.

Po tom, čo Maďarsko uzavrelo svoje hranice plotom a stalo sa tak – ako dnes pri príchode povedal jeho premiér Viktor Orbán – „len pozorovateľom situácie“, prúdi práve Chorvátskom a Slovinskom ďalej do západnej Európy tisíce migrantov. Od sobotňajšej polnoci do dnešného rána ich z Chorvátska do Slovinska prišlo viac ako 3 900.

Slovinský premiér Cerar dal jednoznačne najavo, že jeho krajina prestáva príval zvládať a žiadal pomoc s posilnením polície a zásadný grécky pokrok pri ochrane hraníc s Tureckom. Turecko, ktoré je v otázke znižovania počtu migrantov kľúčovou krajinou, nebolo na rokovanie pozvané.

Viditeľne dobre naladený Orbán poznamenal, že je potrebné konečne začať debatovať o nutnosti dodržiavať medzinárodné pravidlá. „Dúfam, že v nedeľu popoludní ukončíme politiku otvorených hraníc, ktorá je v rozpore so schengenskými pravidlami,“ vyhlásil.

Návrh záverečného vyhlásenia tiež uvádza, že krajiny môžu odmietnuť vstup občanom tretích štátov, ktorí pri prechode hraníc nepotvrdia svoj záujem požiadať v tejto krajine o medzinárodnú ochranu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pri príchode povedala, že dôležitým cieľom diskusie je dohoda na pomoci ľuďom, ktorí s nastupujúcou zimou „blúdia Balkánom“ za čoraz menej znesiteľných podmienok.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová si myslí, že debata by sa mala sústrediť na aktuálne akcie, ktoré je potrebné prijať. Pripomenula nedávnu konferenciu ministrov vnútra a zahraničných vecí EÚ a krajín Balkánu k rovnakej problematike.

S prekvapivým oznámením predstúpil pred novinárov srbský premiér Aleksandar Vučić. Jeho krajina je vraj pripravená prijať určitý počet utečencov a nechce budovať nové múry a ploty. „Sme pripravení prijať svoju kvótu ako ostatní, aj keď nie sme členmi EÚ,“ uviedol.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Juncker #utečenci #summit EÚ #balkánska trasa