Demonštranti v Bukurešti požadovali demisiu ministra vnútra

Stovky ľudí v nedeľu vyrazili pešo a na motorkách do ulíc rumunskej metropoly na demonštráciu proti výsadám ministerských úradníkov. Demonštranti požadovali demisiu ministra vnútra Gabriela Opreu, ktorý údajne neoprávnene využíva pri presunoch Bukurešťou ochranku na motocykloch. Jeden z ministerských motocyklistov minulý týždeň pri havárii zahynul.

25.10.2015 18:21
Rumunsko, demonštrácia Foto: ,
Policajt na motocykli dohliada na demonštráciu v Bukurešti.
debata (3)

Dvadsaťosemročný Bogdan Gigina vošiel vo vysokej rýchlosti do neoznačeného cestného výkopu, keď prerážal cestu ministerskej kolóne na jednej z hlavných ulíc Bukurešte. Niekoľko dní po prevoze do nemocnice policajt svojim zraneniam podľahol. Incident v Rumunsku vyvolal búrlivé reakcie a protesty stredopravej opozície.

Prezident Klaus Iohannis vyzval ministra vnútra a premiéra Victora Pontu, aby okolnosti nešťastnej udalosti vysvetlili. „Od havárie uplynulo päť dní a my stále nemáme oficiálne stanovisko vlády. To je neprijateľné,“ uviedol prezident vo vyhlásení pre tlač.

Podľa očitých svedkov išla ministerská kolóna ulicami hlavného mesta vysokou rýchlosťou a za dažďa, čím ohrozovala okolitú dopravu. Rumunské zákony priznávajú právo na jazdu v chránenej kolóne iba prezidentovi, premiérovi a predsedom oboch parlamentných komôr.

Giginovu smrť začala vyšetrovať polícia, ktorá sa však podľa agentúry AFP sťažuje, že z ministerstva vnútra nedostala potrebné dokumenty. Oprea sa k incidentu odmieta vyjadrovať, kým nebude uzavreté vyšetrovanie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bukurešť #Rumunsko #demonštrácia