Jimmy Morales bude novým prezidentom Guatemaly

Televízny komik Jimmy Morales sa stal novým prezidentom streadoamerického štátu Guatemala. V nedeľňajšom rozhodujúcom druhom kole volieb hlavy štátu získal tento kandidát nacionalistickej strany FCN viac ako 69 percent hlasov, oznámila v noci na pondelok volebná komisia po sčítaní takmer všetkých hlasovacích lístkov.

26.10.2015 07:14
debata

Politický nováčik Morales doslova rozdrvil bývalú prvú dámu Sandru Torresovú, ktorá kandidovala za sociálnodemokra­tickú stranu UNE a dostala iba 31 percent hlasov. Tá svoju prehru uznala.

Morales, známy z vystúpení v televízii a vo filmoch, profitoval zo znechutenia väčšiny z viac ako 7,5 milióna voličov z etablovaných politikov. Voľby poznačilo odstúpenie a následné zatknutie doterajšieho prezidenta Otta Péreza Molinu pre podozrenie z korupcie. Medzičasom bol obžalovaný a čaká na súd. Už v máji odstúpila z funkcie aj viceprezidentka Roxana Baldettiová; pre podozrenie z úplatkárstva je vo vyšetrovacej väzbe.

Druhého kola volieb sa zúčastnilo 51 percent Guatemalčanov, teda výrazne menej ako v prvom kole v septembri. Vtedy odovzdal svoj hlasy rekordný počet voličov – 70,38 percenta.

Guatemala je stále poznamenaná desaťročia dlhotrvajúcou občianskou vojnou, ktorá sa skončila v roku 1996. S 3478 do­lármi na obyvateľa síce patrí ku krajinám so strednými príjmami, avšak viac ako polovica jej obyvateľstva žije pod hranicou chudoby. V pomere k veľkosti ekonomiky nie sú verejné výdavky nikde také nízke ako v Guatemale. Viac ako dve pätiny jej obyvateľstva tvoria domorodí Indiáni, ale politiku a ekonomiku ovládajú ich krajania s európskymi koreňmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Guatemala #Jimmy Morales