Pápež prijal vo Vatikáne rómskych pútnikov

Pápež František v pondelok vo Vatikáne prijal päť tisícok rómskych veriacich, ktorí do Ríma pricestovali v rámci Medzinárodnej rómskej púte. Stretnutia s hlavou katolíckej cirkvi sa zúčastnila okrem iného aj stočlenná delegácia zo Slovenska, ktorú viedol splnomocnenec slovenskej vlády pre rómske komunity Peter Pollák. Ten k pápežovi prehovoril v rómčine.

26.10.2015 13:27
pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (4)

Rómsku púť organizuje Pápežská rada pre pastoráciu migrantov a ľudí mimo domova. Jej cieľom je pripomenúť polstoročie od chvíle, keď pápež Pavol VI. v roku 1965 navštívil rómsky tábor v talianskej Pomezii a požehnal jeho obyvateľom. Pavol VI. vtedy obyvateľov tábora označil za „večných pútnikov“ a uistil ich, že aj keď na nich spoločnosť zabúda, sú „v srdci Cirkvi“.

„Cieľom akcie je pripomenúť Rómom a celej komunite otvorenosť cirkvi pre tých, ktorí žijú na okraji spoločnosti,“ oznámil vopred Vatikán. "Stretnutie so Svätým otcom znamená povzbudenie pre celú rómsku komunitu. Vplyv cirkví a náboženských spoločností v rómskych komunitách je veľký. Tam, kde aktívne pôsobia registrované cirkvi a náboženské spoločnosti, stanú sa zázraky v životoch ľudí, pretože úprimný záujem cirkví o Rómov žijúcich v osadách sa mení k lepšiemu, "citoval server Romea.cz slovenského splnomocnenca Polláka.

Podľa oficiálnych štatistík žije v Európe, Amerike a Ázii spolu 36 miliónov príslušníkov rómskych etník. Polovica z nich, teda 18 miliónov, žije v Indii. V 24 krajinách sveta majú miestne cirkvi zvláštne pastoračné štruktúry pre príslušníkov týchto komunít, uviedlo Radio Vaticana.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #pápež František #Rómovia