Na kasárne v Belgicku zaútočil muž autom, polícia ho zadržala

Na kasárne v belgickom Flawinne pri meste Namur v pondelok zaútočil muž, ktorý sa pokúsil autom preraziť dovnútra areálu. Vojaci pri incidente začali strieľať, podľa ministerstva obrany však nebol nikto zranený. Maskovaný vodič z miesta ušiel a polícia ho po niekoľkohodinovom pátraní zadržala, uviedol prokurátor Vincent Macq. Oznámil, že podľa prvých poznatkov z vyšetrovania nešlo o terorizmus. Nevylúčil, že útočník je duševne labilný.

26.10.2015 17:43
debata

Prokurátor Mack na tlačovej konferencii zdôraznil, že sa podozrivý pri zatýkaní nebránil, v aute neboli výbušniny a „jedinou jeho zbraňou bolo auto“. V belgickej tlači sa predtým objavili špekulácie, že auto mohlo byť naložené trhavinami a že muž s kuklou na hlave bol ozbrojený.

Vojaci podľa úradov na auto strieľali, ale vodiča nezasiahli. „Pri incidente nebol nikto zranený. Pri úteku z kasární opustil svoje auto a pokračoval pešo,“ uviedol belgický minister obrany Steven Vandeput vo vyhlásení.

Podľa médií bol zadržaný útočník identifikovaný. Prokurátor poznamenal, že zatknutý pochádza z Namuru, narodil sa v roku 1983 a doteraz nemal žiadne vážne problémy s justíciou. V roku 2010 kandidoval do kománd výsadkárov, ktorí slúžia vo Flawinne.

Do Flawinnu po incidente dorazila zásahová jednotka aj pyrotechnici. Ešte pred zadržaním údajného páchateľa útoku sa v blízkosti kasární našlo auto, s ktorým sa muž údajne pokúsil do stráženého areálu preniknúť.

V kasárňach vo Flawinne, asi 70 kilometrov južne od Bruselu, slúži 650 príslušníkov pešieho vojska a výsadkárov.

Belgická polícia tento rok v januári zabila dvoch mužov pri záťahu na skupinu islamistov, ktorí podľa nej chystali teroristický útok. Vlani v máji ozbrojený islamista zaútočil v židovskom múzeu v Bruseli a zastrelil tam štyroch ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #kasárne #Belgicko