Sýrska slobodná armáda poprela správy, že rokuje s Moskvou

Zástupcovia Sýrskej slobodnej armády (FSA) popreli pondelkovú správu ruského ministerstva zahraničia, podľa ktorej ľudia z tejto skupiny navštívili Moskvu. FSA založili v roku 2011 dezertéri zo sýrskej armády, ktorí sa postavili proti režimu prezidenta Bašára Asada.

27.10.2015 10:35
debata (29)

USA a ich spojenci túto skupinu považujú za významnú zložku sýrskej opozície, napriek tomu, že jej bojaschopnosť je v porovnaní s radikálnymi skupinami bojujúcimi v Sýrii nevýznamná. Moskva donedávna tvrdila, že nepozná pozície FSA a márne vraj žiadala USA o informácie o nej. V pondelok námestník ministra zahraničia Michail Bogdanov vyhlásil, že zástupcovia FSA sú v Moskve.

„Nie je to presné,“ citovala agentúra Reuters reakciu Ahmada Siuda z 13. divízie, ktorá je súčasťou FSA a operuje na severe a západe Sýrie. Podľa Reuters na jej pozície v minulých dňoch útočili ruské lietadlá. Južné krídlo FSA, ktoré Reuters označuje ako Alavíjat Sajf aš-Šám, kontakty s Moskvou poprelo. Jeho hovorca povedal, že „nič také sa v tejto zložke FSA nedialo“. „Pre nás nie je možné ísť do Moskvy a hovoriť s ňou. Nechceme jej pomoc. Kontaktovali sme našich priateľov v iných oblastiach a zistili, že tam (do Ruska) nikto necestoval,“ povedal hovorca tohto krídla FSA.

Sýrska slobodná armáda je teraz popisovaná ako voľné zoskupenie povstaleckých skupín, z ktorých niektoré majú podporu štátov znepriatelených s Asadom. FSA však nemá centrálne velenie.

Kontakty s Ruskom poprela na svojej webovej stránke aj politická opozícia Asada združená pod názvom Národná koalícia síl revolúcie a sýrskej opozície. „Považujeme tieto správy za súčasť ruskej zavádzajúcej propagandy, ktorá má odvrátiť pozornosť od neúspechu ruských útokov na sýrsky národ,“ oznámila vo vyhlásení koalícia, ktorá sídli v Turecku.

Rusko začalo bojovať v Sýrii na strane Asada 3. septembra. Bombarduje pozície radikálov na severe a západe krajiny, kde však okrem islamistov pôsobia tiež oddiely FSA.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Asad